State of the Union: preview en highlights vorig jaar

Obama, vanmiddag gefotografeerd bij het Witte Huis. Foto AP.

Obama spreekt vanavond om negen uur Amerikaanse tijd (drie uur vannacht Nederlandse tijd) zijn tweede State of the Union uit, de jaarlijkse toespraak waarin de president de toestand in zijn land bespreekt en zijn plannen voor het komende jaar ontvouwt. De verwachting is dat de Amerikaanse economie vanavond centraal staat. Volgens ABC News komt Obama onder meer met voorstellen om de overheidsuitgaven te beperken.

Het Witte Huis zette al een ‘making of’ van de toespraak online, waarin zijn belangrijkste speechschrijver alvast een tipje van de sluier oplicht:

Vorig jaar ontstond ophef na afloop van de State of the Union, toen een rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Samuel Alito (wiki), tijdens de toespraak luid en duidelijk zei dat een opmerking van Obama ‘not true’ was:

Bekijk hier Obama’s State of the Union van vorig jaar in z’n geheel terug: