Stal China stealth op de Balkan?

De eerste succesvolle Chinese proefvlucht van een eigen stealth-vliegtuig kwam eerder deze maand als een verrassing. Hoe had China die ingewikkelde technologie, die vliegtuigen bijna ongrijpbaar voor radar maakt en tot nu toe alleen in handen was van de Amerikanen, zo snel weten te ontwikkelen? Het antwoord daarop ligt mogelijk op de Balkan. In mei 1999, tijdens het conflict om Kosovo, wist Servië een F-117 stealth-vliegtuig boven eigen grondgebied neer te schieten. Het was voor het eerst dat zo’n toestel werd neergehaald. Een hoge Kroatische militair, admiraal Davor Domazet-Loso, onthulde deze week tegenover het persbureau AP dat de Chinezen daarbij mogelijk hun slag hebben geslagen. „In die tijd spraken onze inlichtingenrapporten van Chinese agenten die het gebied doorkruisten waar de F-117 in stukken uiteen was gevallen. Ze kochten onderdelen van het vliegtuig op van lokale boeren”, zei hij. „Wij denken dat de Chinezen dat materiaal gebruikten om inzicht te krijgen in de stealth-technologie.” Op basis daarvan konden Chinese ingenieurs reconstrueren hoe het Amerikaanse toestel werkte. Vooral brokstukken met de speciale deklaag, die radarstraling goeddeels absorbeert, moet de Chinezen zeer hebben geïnteresseerd.

Een officiële Chinese krant verwierp het verhaal vanmorgen. Volgens China berust het toestel geheel op eigen ontwerpen. (AP)