Simonis: ik was niet op de hoogte van misbruik pater

Dutch top cleric Cardinal Adrianus Simonis, is seen inside a car leaving the district court via the backdoor, in Middelburg, Netherlands, Tuesday Jan. 25, 2011, after testifying in an investigation into the sexual abuse of a man by a Catholic priest. Simonis has testified he had no role in the appointment or dismissal of a Catholic priest accused of drugging and raping a young man. The brief appearance by the 79-year-old retired archbishop of Utrecht's at Middelburg District Court marks the first time such a senior cleric has appeared in a Dutch courtroom to answer questions about abuse in the church.(AP Photo/Peter Dejong)
Dutch top cleric Cardinal Adrianus Simonis, is seen inside a car leaving the district court via the backdoor, in Middelburg, Netherlands, Tuesday Jan. 25, 2011, after testifying in an investigation into the sexual abuse of a man by a Catholic priest. Simonis has testified he had no role in the appointment or dismissal of a Catholic priest accused of drugging and raping a young man. The brief appearance by the 79-year-old retired archbishop of Utrecht's at Middelburg District Court marks the first time such a senior cleric has appeared in a Dutch courtroom to answer questions about abuse in the church.(AP Photo/Peter Dejong)

Kardinaal Simonis wist niets van het misbruik door de pedofiele pater Jan N.. Niet als bisschop van Rotterdam en niet als voorzitter van de bisschoppenconferentie.

“Seksueel misbruik kwam in die jaren niet aan de orde in onze vergaderingen. Dat euvel bestond eenvoudig niet.”

De kerkleider, die in het nieuws kwam met de uitspraak ‘Wir haben es nicht gewusst’, getuigde vanochtend voor de rechtbank in Middelburg.

De zaak was aangespannen door een 34-jarige man die als kind misbruikt werd door Jan N., een pater salesiaan. De pater werkte destijds in Terneuzen als pastoor voor het bisdom Breda. Via een getuigenverhoor van Simonis en anderen wil het slachtoffer vaststellen of een eis tot smartegeld kans van slagen heeft.

Over seksueel misbruik spraken de bisschoppen, volgens Simonis, pas nadat in de jaren negentig de eerste berichten uit de Verenigde Staten opdoken. “Er was geen beleid hoe te handelen en er waren zeker geen afspraken om geen aangifte bij de politie te doen. Er was ook geen richtlijn van het Vaticaan die dat verbood.”

Het was de eerste keer dat zo’n hooggeplaatste geestelijke over misbruik gehoord werd in een Nederlandse rechtszaal, schrijft verslaggever Joep Dohmen die in de rechtszaal aanwezig was.

Simonis gaf niet op alle vragen een precies antwoord. “Ik weet het niet”, “daar weet ik niets van” of “dat herinner ik mij niet” klonk het vaak. Ook was hij beknopt in zijn antwoorden. Dat hadden zijn advocaat en anderen hem geadviseerd. De commissie-Deetman is aangesteld om het misbruik te onderzoeken en die “moeten we niet in de wielen rijden,” zo vindt Simonis. - Joep Dohmen, NRC.

Vanochtend getuigde ook oud-bisschop Ernst van Breda. Vorige week was het de beurt aan de overste van de salesianen. Die gaf toe dat zijn congregatie het bisdom Breda niets had verteld over het pedofiele verleden van pater Jan N..

De pater had eerder in Rijswijk jongens misbruikt. Dat misbruik had hij bekend, maar het OM seponeerde die zaak. Vijf jaar later mocht pater Jan aan de slag in Terneuzen. Daar begon het misbruik opnieuw. Oud-bisschop Ernst: “Onvoorstelbaar dat het verleden van de pater door de congregatie voor mij is achtergehouden. Anders had ik hem niet benoemd.”

Bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht wordt orde op zaken gesteld door Ronald Bandell. Hij was tot vorig jaar burgemeester van Dordrecht.