Cables: Shell steunde in Nigeria bijeenkomst van rebellen

Olieconcern Shell heeft 100.000 dollar betaald voor een bijeenkomst van 340 Nigeriaanse rebellen. Toen de rivaliserende militieleden ontdekten dat ze door Shell betaald werden om de zeven dagen durende bijeenkomst bij te wonen, ontstonden rellen waarin na een bestorming van de keuken een kokkin in een open vuur geduwd werd en bendeleden tot onderlinge gevechten kwamen.

Het zogenoemde ‘vredeskamp’ eindigde met het dreigement van de strijders op grote schaal de wapens op te nemen tegen elkaar en Shell.

De bijeenkomst in 2005 illustreert de wijze waarop Shell in Nigeria zaken doet en opstandelingen tot kalmte probeert te manen. De mislukte poging stabiliteit te brengen in het olierijke maar straatarme land wordt gemeld in de Amerikaanse diplomatenpost waarover NRC Handelsblad en RTL Nieuws beschikken. Nigeria is voor Shell een van de belangrijkste gebieden voor zijn olie- en gaswinning. De laatste decennia zouden door onlusten in de Nigerdelta 20.000 mensen zijn omgekomen.

Shell zei vanochtend niets van de bijeenkomst te weten, “we laten het dus voor rekening van de Amerikaanse diplomaten”.

Hoorzitting morgen trekt internationaal aandacht
De Tweede Kamer houdt morgen een, internationaal aandacht trekkende, hoorzitting over Shells activiteiten in het West-Afrikaanse land waar het olieconcern al jaren tobt met opstandige bevolkingsgroepen, corruptie, georganiseerde misdaad en milieurampen. Het is uitzonderlijk dat een Nederlands bedrijf in het parlement toelichting komt geven over activiteiten in het buitenland.

“Als je partij kiest in Nigeria zoals met deze rebellenbijeenkomst, krijg je meteen vieze handen”, zegt Sharon Gesthuizen (SP), initiator van de hoorzitting. “Shells ondoordachte idee om vrede te stichten is jammerlijk mislukt.”

President-directeur Peter de Wit van Shell Nederland zal zich morgen op de hoorzitting opstellen als slachtoffer van de situatie ter plaatse. Dat blijkt uit een document dat Shell ter voorbereiding op de hoorzitting al vertrouwelijk naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het stuk geeft De Wit een opsomming van de gebrekkige infrastructurele, educatieve en medische voorzieningen, van de “grote onvrede en instabiliteit” in het gebied die zich dan weer uiten in “aanslagen op installaties, (olie)diefstal en sabotage, ontvoeringen en geweld tegen personen”.

Dit bericht is gebaseerd op cable 31385 van de Amerikaanse ambassade in Abuja, Nigeria. Lees het achtergrondartikel De tentakels van Shell in Nigeria vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie. Lees op deze overzichtspagina berichten die we over de cables schrijven en de bijbehorende telegrammen.

    • Freek Staps