Sarkozy: G20 moet speculatie voedsel beperken

De wereldwijde voedselmarkt moet transparanter worden en de speculatie op voedselprijzen moet worden aangepakt. Dat is een van de voorstellen van de Franse president Sarkozy. Sarkozy is voorzitter van de topconferentie met de twintig grootste economieën (G20) later dit jaar.

Sarkozy heeft zijn Russische collega Dmitri Medvedev bereid gevonden om een werkgroep voor te zitten die deze ‘markt zonder regels’ transparanter moet maken.

Sarkozy meent dat een transparantere markt met minder speculatie op prijzen in het voordeel is van alle landbouwers, ‘van China over Rusland en Europa tot Amerika’. Volgens de Franse president zijn de prijzen voor maïs en graan de hoogste sinds 1974, zelfs hoger dan voor de voedselcrisis in 2008.

Hij schrijft die prijsstijging toe aan speculatie. Ook het feit dat een hedgefonds zo maar 15 procent van de wereldwijde cacaovoorraad kan blokkeren, is Sarkozy een doorn in het oog. Het is vooral die speculatie op afgeleide markten die Sarkozy wil aanpakken.

De wereldhandelsorganisatie WTO maakte vorige bekend dat voedselprijzen worden beïnvloed door exportbeperkingen. Zo hebben Rusland en Oekraïne de export van granen beperkt na mislukte oogsten van vorige zomer.

Maar er moet ook meer transparantie komen op de voedselmarkt zelf. Sarkozy wil dat de Wereldvoedselorganisatie inzicht krijgt in oogsten, consumptie en voorraden. Daarvoor zal hij China en India moeten overtuigen om die informatie vrij te geven. Volgens Sarkozy is gebrek aan informatie in het voordeel van de speculanten.

Sarkozy wil ook een hervorming van het wereldwijde monetaire systeem door de rol van het Internationaal Monetair Fonds te versterken. Hij wil het evenwicht op de internationale markt herstellen zonder terug te keren naar een systeem van vaste wisselkoersen.

Het IMF zou de kapitaalstromen moeten kunnen regelen als er een te grote disbalans tussen landen ontstaan. Daardoor kunnen ze in de verleiding komen om grote reserves op te bouwen waardoor hun munt in feite ondergewaardeerd is. Dat was onlangs het geval voor opkomende economieën zoals Brazilië, Turkije en Zuid-Korea, aldus Sarkozy. Hij wil ook dat de yuan wordt opgenomen in het internationale monetaire stelsel en dat trekkingsrechten bij het IMF mogelijk worden in yuan.

De president herhaalde ook zijn pleidooi voor een belasting op valutatransacties. Volgens hem is dat moreel verantwoord, is het een instrument om speculatie tegen te gaan en kan de opbrengst gebruikt worden om te investeren in ontwikkelingslanden.

Nerveuze overheden drijven voedselprijzen op, pagina 14