Rutte verlangt permanente korting EU

Nederland gaat zich inzetten voor een permanente korting op zijn bijdrage aan de Europese Unie. Dat zei premier Mark Rutte gisteren na een kennismakingsbezoek aan zijn Britse collega David Cameron.

Het Verenigd Koninkrijk is het enige land dat een permanente korting heeft, de zogenaamde ‘rebate’. In 2005 kreeg Nederland een eenmalige korting van 1 miljard euro. Al jarenlang draagt Nederland meer af aan de EU dan het aan EU-subsidies ontvangt. Rutte zei vorig jaar al die tijdelijke korting in elk geval veilig te willen stellen.

De afdracht van EU-lidstaten wordt gebaseerd op het bruto binnenlands product (bbp). Daardoor zijn Nederland, Denemarken en België percentueel de grootste nettobetalers. Nederland draagt 0,36 procent van het bbp bij.

Rutte zou dat graag anders zien: „We willen onze extreme nettobetalingspositie terugbrengen tot het niveau van de Zweden. Dan zijn we nog steeds nettobetaler. Ik zou graag geen nettobetaler zijn, maar dat is voor één kabinetsperiode te ambitieus.” Hij voegde eraan toe dat hij meer korting wil dan de 1 miljard van 2005. „Ik wil het miljard houden en ik wil graag meer dan een miljard.”

Vandaag spreekt de premier hierover met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Maar hij verwacht dat onderhandelingen over de EU-bijdrage pas volgend jaar, na de Franse presidentsverkiezingen, daadwerkelijk beginnen.

Eind vorig jaar werkten Cameron en Rutte samen om de door het Europees Parlement voorgestelde verhoging van de EU-begroting voor 2011 tegen te houden.

Rutte en Cameron spraken gisteren verder over de eurocrisis, immigratie, Afghanistan en de Europese dienstenmarkt. Beiden zien mogelijkheden om de dienstenmarkt beter te laten functioneren. Ze zoeken steun bij gelijkgestemde EU-landen, zoals Scandinavische staten, om dat te bereiken.

De twee leiders delen ook enkele politieke ideeën, zei Rutte. Hij toonde interesse in Camerons filosofie van de ‘big society’, met een kleine overheid en veel verantwoordelijkheid van burgers. „Dit is iets wat ons als centrum-rechtse leiders natuurlijk aanspreekt. Het is een gedeelde filosofie over de rol van de overheid. Die moet krachtig en klein zijn en is geen geluksmachine. Dat betekent ook dat je iets vraagt van mensen, om verantwoordelijkheid te nemen in hun eigen domein.” Hij zal snel met Cameron over het onderwerp doorpraten, zei Rutte.