Russisch parlement stemt in met START-verdrag

De Doema stemde vanmiddag voor ratificatie van het nieuwe START-verdrag. Foto AP.

Het lagerhuis van het Russische parlement, de Doema, heeft vanmiddag het nieuwe START-verdrag met de Verenigde Staten geratificeerd. Het verdrag, waarin afspraken tussen Rusland en VS over de vermindering van het aantal strategische kernwapens staan, werd in december al door de Amerikaanse Senaat goedgekeurd.

De goedkeuring door het Russische parlement is een nieuwe “belangrijke stap” in de ratificatie van het START-verdrag, zegt René Moerland, chef buitenland van NRC Handelsblad. Het verdrag moet nu nog een stemming in het Russische hogerhuis overleven. Dat is waarschijnlijk geen probleem: het Russische parlement wordt gedomineerd door partijen die op de hand zijn van het Kremlin.

Rusland en VS krimpen nucleaire arsenalen in
Buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel beschreef eind december in NRC Handelsblad wat het verdrag precies inhoudt:

“Met het nieuwe START-verdrag binden de Verenigde Staten en Rusland zich aan een inkrimping van hun nucleaire arsenalen. Het verdrag is een opvolger van het Strategic Arms Reduction Treaty (START) uit 1991, waarbij Washington en Moskou afspraken elk niet meer dan 6.000 strategische kernkoppen op te stellen. In 2002 kwamen de toenmalige presidenten Bush en Poetin een plafond van 2.200 stuks overeen, in een verdrag dat geen verificatiemechanisme bevatte. Nu wordt het maximaal toegestane aantal kernkoppen verder verlaagd tot 1.550, en is er weer wederzijdse inspectie mogelijk om naleving van het verdrag te controleren.”

Verdrag belangrijk voor Obama
Voor Obama, die vanavond zijn tweede State of the Union houdt, is de komst van het nieuwe START-verdrag een belangrijke stap. Hij beloofde bij zijn aantreden de relaties met Rusland te verbeteren en sprak zich vorig jaar tijdens een toespraak in Praag uit voor een kernwapenvrije wereld.

    • Pim van den Dool