Politieonderzoek bij staf Chemie-Pack

De politie heeft gisteren huiszoeking verricht in vijf woningen van werknemers van het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat begin deze maand afbrandde. Ook is een vestiging van het bedrijf in Oud-Gastel doorzocht. Volgens justitie zijn „gegevensdragers met digitale informatie en administratie” in beslag genomen.

De huiszoekingen (in Breda, Etten-Leur, Lage Zwaluwe, Oud-Beijerland en Roosendaal) maken deel uit van het strafrechtelijk onderzoek dat het functioneel parket van het Openbaar Ministerie heeft ingesteld. Justitie verdenkt het bedrijf ervan dat het heeft gehandeld „in strijd met de vergunning”.

Chemie-Pack weet niet waar het precies van wordt verdacht, aldus een woordvoerder. De huiszoekingen zijn in een rustige sfeer verlopen. Wel is het volgens advocaat Ronald Drenth van Chemie-Pack „opmerkelijk” dat de huiszoekingen twee weken na de eerste verdenking zijn verricht en niet eerder. Hij benadrukt dat de medewerkers bij wie huiszoekingen zijn verricht niet als verdachten zijn aangemerkt. „Alleen tegen het bedrijf bestaat een verdenking”, aldus Drenth.

Eerder werd bekend dat de gemeente Moerdijk de afgelopen jaren veelvuldig overtredingen van de milieuvergunningen heeft geconstateerd. Vorig jaar april werd in een inspectierapport nog een gebrekkige ‘veiligheidscultuur’ geconstateerd. Niettemin kreeg het bedrijf in oktober vorig jaar opnieuw een milieuvergunning.

Na de brand zijn tot vorige week 207 gezondheidsklachten binnengekomen bij de GGD, huisartsen en arbodiensten. Van de melders geeft 41 procent aan gezondheidsklachten te ervaren die zij in relatie brengen met de brand, aldus het crisisteam. „Meest genoemd: hoofdpijn, keelpijn, prikkende ogen, luchtwegklachten, prikkende tong en lippen.” Van de melders geeft 55 procent aan „bezorgd” te zijn.

Bij het verpakkingsbedrijf waren grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig. Het grootste deel daarvan is volgens onderzoekers verbrand. Een beperkt aantal schadelijke stoffen is, in concentraties die de volksgezondheid niet schaden, in de lucht en op de grond terechtgekomen. Hulpverleners hebben vorige week tijdens een gesprek met het crisisteam Midden- en West-Brabant geklaagd over een tekort aan aansluitpunten voor bluswater op het industrieterrein.