‘Philips-topman Kleisterlee in beeld bij Vodafone’

Philips-topman Gerard Kleisterlee staat hoog op het verlanglijstje van Vodafone om voorzitter van de raad van bestuur te worden bij de telecomprovider. Dat meldt de Financial Times vandaag. Kleisterlee (55) vertrekt in april bij Philips. Vodafone is qua omzet de grootste provider ter wereld.

Bij de presentatie gisteren van de jaar- en vierdekwartaalcijfers van Philips wilde Kleisterlee niet zeggen wat zijn toekomstplannen zijn. Vodafone en Philips weigeren commentaar.

De in Duitsland geboren Nederlander trad in 1974 in dienst bij Philips. In zijn tien jaar als bestuursvoorzitter vormde hij het bedrijf om naar een sterke speler op het gebied van medische technologie en op de consumentenmarkt. In 2007 werd hij door het Amerikaanse zakenblad Fortune uitgeroepen tot Europees zakenman van het jaar 2006. Zijn opvolger bij Philips is Frans van Houten (ex-NXP).

Sinds de crisis vielen de resultaten van Philips tegen. Gisteren presenteerde Kleisterlee voor het laatst de Philips-jaarcijfers. Gedwongen door de tegenvallende verkoopresultaten in West-Europa wil hij de strategie van Philips in versneld tempo op de Aziatische markt richten. China moet straks letterlijk een thuismarkt van de Nederlandse multinational zijn, zei hij.

Het bestuur van Vodafone zal binnenkort gevraagd worden om te stemmen over de voordracht van Kleisterlee, aldus de Financial Times.

    • Bart Hinke