Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Pessimisme over ‘Kunduz’ daags voor fractieoverleg GroenLinks

Het cruciale fractieoverleg bij GroenLinks vandaag over de politietrainingsmissie naar Kunduz is gisteren door fractieleider Jolande Sap ingeleid met bedenkingen bij het kabinetsvoorstel. “De kans op een ‘nee’,” zo zei fractieleider Jolande Sap in Nieuwsuur na een dag van gesprekken met deskundigen, “is een stukje groter geworden.”

Ze heeft stukken van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ingezien en die stemden haar niet optimistisch. “Als het doorslaat naar een gevechtsmissie en naar paramilitair, en met de informatie die we nu hebben bestaat daarvoor te veel risico, dan zal het kabinet stevig moeten overtuigen willen we daar in mee kunnen gaan. Dan zal het niet in deze vorm worden. Ik zeg nu nog niet ja of nee. Ik overleg morgen met de fractie. Maar de kans op een ‘nee’ is stukje groter geworden.”

GroenLinks is nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Naast GroenLinks hebben ook D66 en ChristenUnie bezwaren. PvdA, PVV, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen. Alleen de steun van regeringspartijen VVD en CDA is zeker, en in mindere mate die van de SGP.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over een nieuwe missie in Afghanistan. Het kabinet-Rutte wil in totaal 545 man uitzenden naar de noordelijke provincie Kunduz, om daar politieagenten op te leiden. De kwestie is de eerste majeure politieke test voor premier Rutte. Hij is voor parlementaire steun afhankelijk van de oppositie. Gedoogpartner PVV sloot instemming met een Afghanistanmissie al bij het maken van coalitieafspraken uit.

Bij het ontbreken van een meerderheid lijkt het onwaarschijnlijk dat het minderheidskabinet in dat geval de trainingsmissie waarbij in totaal 545 man bij zijn betrokken, in de voorgestelde vorm zal doorduwen. Een mogelijk alternatief is dat het kabinetsbesluit fors wordt uitgekleed. Nederland zal zich dan bijvoorbeeld beperken tot het leveren van 40 trainers aan de Europese politiemissie EUPOL die zich richt op het trainen van kaderpersoneel in afgeschermde kazernes.