Obligaties van Brazilaanse energiereus Petrobras in trek

De Braziliaanse energiereus Petrobras zal zijn obligatiehouders een procentpunt meer betalen dan de Braziliaanse staat, die een meerderheidsbelang in het concern heeft.

Nu de rente op staatsobligaties zo laag is en de inflatie opflakkert, konden beleggers in Braziliaanse staatsobligaties wel eens beter af zijn als ze geld lenen aan het Braziliaanse olieconcern.

Het deel van de obligatie-uitgifte van 6 miljard dollar (4,4 miljard euro) van Petrobras, dat een looptijd heeft van tien jaar, zal naar verwachting een rente opleveren van zo’n 5,36 procent. De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties bedraagt daarentegen slechts krap 3,5 procent.

Braziliaanse, in dollars gerekende staatsobligaties leveren slechts ongeveer één procentpunt méér rente op dan Amerikaanse – die nog steeds tot de veiligste en dus slechtst renderende beleggingen ter wereld behoren – ondanks het feit dat ze veel lager worden aangeslagen door de kredietbeoordelaars.

Bovendien heeft Brazilië een inflatieprobleem. De jongste cijfers over de jaarlijkse inflatie laten - op een niveau van 5,9 procent - zien dat de stijging van de consumentenprijzen nu het hoogste punt in zes jaar tijd heeft bereikt. De centrale bank heeft de rente woensdag met een half procentpunt verhoogd naar 11,25 procent, en er lijken nog meer renteverhogingen in het vat te zitten.

Dat kan zwaar drukken op de waarde van de Braziliaanse staatsobligaties, zelfs als ze in dollars worden uitgedrukt, vooral als beleggers hun vertrouwen verliezen in het vermogen van Brazilië om de inflatie te bestrijden.

Petrobras brengt zijn eigen risico’s met zich mee: de olieprijs zou kunnen kelderen, of het concern zou het slachtoffer kunnen worden van een ramp als bij BP. Maar als het investeringsplan van 224 miljard dollar goed uitpakt, kunnen de obligatiehouders worden beloond.

Petrobas heeft zijn zinnen erop gezet om concurrent Exxon, een van de vier met de hoogste kredietwaardering getooide concerns die nog over zijn, in 2017 voorbij te streven als de grootste beursgenoteerde olieproducent. Als houder van een meerderheidsbelang in het concern zal de Braziliaanse regering, wier toekomstige inkomsten deels afhangen van het succes van Petrobras, zeker voorrang geven aan de prioriteiten van haar energiekampioen.

Het kan ook geen kwaad enigszins gevoelig te zijn voor de oliesector, om te kunnen kapitaliseren op de mondiale economische groei, en zich enigszins in te kunnen dekken tegen de inflatie en de gevolgen van een eventuele uittocht van beleggers uit de ontwikkelingslanden.

De sterke vraag naar de obligatie-uitgifte van Petrobras, de grootste van een bedrijf uit de een van de opkomende landen van het afgelopen jaar, duidt erop dat sommige beleggers misschien hetzelfde denken.

Agnes T. Crane

Vertaling Menno Grootveld

    • Agnes T. Crane