Door Hezbollah gesteunde Mikati nieuwe premier Libanon

Angry Sunni protesters burn a poster of former premier Najib Mikati in the northern port city of Tripoli, Lebanon, Tuesday, Jan. 25, 2011. Thousands of Sunnis waved flags, burned tires and torched a van belonging to Al-Jazeera on Tuesday during a "day of rage" to protest gains by the Shiite militant group Hezbollah, which now has enough support in parliament to control Lebanon's next government. In the second and final day of consultations to choose a new prime minister Tuesday, a majority of Lebanese lawmakers voted to support Mikati, the candidate backed by the Iranian-backed Hezbollah. (AP Photo/Ahmad Omar) Soennitische demonstranten verbranden een poster van voormalig premier Najib Mikati (FOTO: AP Photo/Ahmad Omar)

De Libanese president Michel Suleiman heeft Najib Mikati beëdigd als premier, meldt Reuters. De telecomtycoon en voormalig premier wordt gesteund door de sjiitische beweging Hezbollah. Mikati kreeg 68 stemmen in het 128 leden tellende parlement. Hij versloeg hiermee de demissionair premier Saad Hariri als kandidaat. Na zijn beëdiging zei Mikati zo snel mogelijk te willen beginnen met het vormen van een nieuwe regering.

Hezbollah bracht de nationale eenheidsregering van Hariri op 12 januari ten val door zijn ministers en die van geallieerde sjiitische en christelijke partijen terug te trekken. Zij deden dit uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam. Dat doet onderzoek naar de aanslag op premier Rafiq Hariri in 2005. Het tribunaal zou aanklachten voorbereiden tegen kopstukken van Hezbollah. Volgens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zijn die aanklachten het gevolg van politieke inmenging van Israël en de Verenigde Staten.

Hezbollah meerderheid door Druzen
Doordat druzenleider Walid Jumblatt gisteren overliep naar de door Syrië en Iran gesteunde Hezbollah, kreeg deze gisteren genoeg stemmen in  het parlement om Mikati als formateur aan te stellen. De door het Westen gesteunde sunnitisch-christelijke alliantie van Hariri kondigde aan in geen geval deel te zullen nemen aan een regering onder een door Hezbollah aangewezen kandidaat. Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft zijn voorkeur uitgesproken voor het vormen van een nationale eenheidsregering waarin ook Hariri plaatsneemt.

De druzen kozen in het verleden altijd al de winnende kant, vertelt NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants. En de afgelopen tijd wisselden ze langzaam van de kant van Hariri naar die van Hezbollah. Dat kan een politiek signaal zijn geweest voor andere partijen om zich ook bij Hezbollah te scharen.

Aanhangers van Hariri protesteren
Duizenden aanhangers van Hariri gingen vandaag in verschillende Libanese steden de straat op om te protesteren tegen de aanwijzing Mikati. Hariri riep vandaag daarom uit tot ‘dag van woede’. In de stad Naameh raakten soldaten slaags met aanhangers van Hariri. Hierbij vielen twee gewonden. Gisteravond was het ook al onrustig in hoofdstad Beiroet en in de stad Tripoli, hier wonen veel aanhangers van Hariri.

‘Amerika en Israël gaan er alles aan doen om de vorming van Hezbollah regering te voorkomen’
Washington waarschuwde gisteren dat de Amerikaanse hulp aan Libanon problematisch kan worden als Hezbollah een dominante rol in de regering gaat spelen. Sinds 2006 heeft de Verenigde Staten Libanon ruim 720 miljoen dollar aan militaire steun gegeven. Volgens Roelants zullen de VS en Israël het politieke proces de komende tijd nauwlettend in de gaten houden en proberen te beïnvloeden:

“Hezbollah staat op de lijst van terroristische organisaties. Het is in de regio de grote tegenstander van Israël. Je kunt er van uitgaan dat Amerika en Israël er alles aan gaan doen om te voorkomen dat er een Hezbollah-regering van de grond komt.”

    • Hans Klis