Levenslang voor Guantanamo-verdachte Ghailani

Ghailani op een FBI-foto uit 2004. Foto AFP.

Een Amerikaanse rechter heeft de terrorist Ahmed Ghailani (wiki) tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Ghailani, die op Guantánamo Bay wordt vastgehouden, zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Bij die aanslagen kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven.

Ghailani, 36 jaar en afkomstig uit Tanzania, is de eerste Guantánamo-verdachte die door een Amerikaanse civiele rechtbank is berecht. Eerdere terreurverdachten uit de beruchte gevangenis moesten voor een militair tribunaal verschijnen.

De terrorist is waarschijnlijk de laatste Guantánamo-verdachte wiens zaak door een civiele rechter behandeld wordt, zegt Tom Jan-Meeus, onze correspondent in de Verenigde Staten:

“De zaak-Ghailani symboliseert de behoefte van de regering-Obama om terreurverdachten onder het normale strafrecht te brengen en niet door militaire commissies te laten berechten. Daar hebben ze minder rechten dan in het reguliere strafrecht. De berechting van Ghailani moest symbool staan voor een nieuwe aanpak. Khalid Sheik Mohammed, die in Guantánamo heeft verklaard het brein achter 9-11 te zijn, had na Ghailani de volgende moeten zijn. Maar zijn aanstaande berechting in New York was zo omstreden dat de regering-Obama die weer heeft ingetrokken. Sindsdien heeft de regering nog geen vervolgstappen bekend gemaakt. Dus vallen de Verenigde Staten weer terug op de praktijken van de regering-Bush.”

Veroordeling voor opblazen overheidsgebouwen
De federale rechtbank in Manhatten, die vanavond een oordeel over Ghailani velde, veroordeelde de terrorist voor het maken van plannen om overheidsgebouwen op te blazen. Voor de dood van de honderden slachtoffers is hij niet veroordeeld, hoewel de aanklagers stelden dat hij alles van het plan wist en een cruciale schakel was.