Leo's laatste kunstje

Toen Leo Beenhakker eind 1997 weer eens terugkeerde bij Feyenoord, hij had voortijdig ontslag genomen bij Vitesse, zei hij: „Dit is mijn laatste kunstje.” Hij voegde er later aan toe: „Ik ben hier thuisgekomen, dit is mijn stad en mijn club.”

Toen Leo Beenhakker in april 2000 voortijdig ontslag nam bij Feyenoord, was hij al in gesprek met Ajax. Dat jaar trad hij voor de derde maal in zijn gevarieerde loopbaan in dienst bij de aartsrivaal uit Amsterdam.

In Rotterdam waren er toen supporters die vonden dat hij vreemdging.

Toen Leo Beenhakker in mei 2007 weer eens terugkeerde bij Feyenoord, voor twee weken, („noem mij maar Adje Interim”) zei hij: „Dit is een duty call die ik niet kan weigeren. Het gaat natuurlijk helemaal niet om geld. Het gaat om gevoel. Dit moet ik doen bij Feyenoord.”

Toen Leo Beenhakker in februari 2009 weer eens terugkeerde bij Feyenoord en ook bondscoach van Polen bleef, zei hij: „Ik hoef helemaal niks, ik krijg hier niks, geen contract, geen geld. Ik ga de club helpen die in mijn bloed zit.”

Toen Leo Beenhakker datzelfde jaar als bondscoach van Polen werd ontslagen en hij toch een contract tekende bij Feyenoord, zei hij: „Werken bij Feyenoord is voor mij zoveel meer dan een gewone baan.”

Toen de directie van Feyenoord vorige week bekendmaakte dat het contract van de 68-jarige Leo Beenhakker niet zou worden verleng, ontstak hij in woede, ventileerde zijn ongenoegen en werd kort daarna op non-actief gesteld.

De directie van Feyenoord wist gisteren over Leo Beenhakker te melden: „Via zijn zaakwaarnemer heeft hij aangegeven dat een door Feyenoord voorgestelde ‘minnelijke regeling’ wat hem betreft niet aan de orde is. Dit betekent dat we zijn basissalaris tot 1 juli zullen moeten doorbetalen op basis van de exitregeling in zijn contract.” Ditmaal zweeg Leo Beenhakker.

Geen liefde waar de ontrouw zo dicht op de loer ligt als clubliefde.

Ooit sprak een voorzitter van Feyenoord, Cor Kieboom, de legendarische woorden: „Waar staat geschreven dat ik consequent moet zijn?”

Dat heeft Leo Beenhakker onthouden.

John Kroon

    • John Kroon