Lage straf na foltering

Indonesische militairen bewerkten de genitaliën van een activist met een smeulende stok.

Een krijgsraad in de oostelijke Indonesische provincie Papoea heeft gisteren drie militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en tien maanden. De drie hebben zich vorig jaar schuldig gemaakt aan marteling van twee arrestanten. Een video van de marteling die via YouTube openbaar werd, maakte in oktober internationaal veel kritiek los. Mensenrechtenorganisaties reageerden gisteren verontwaardigd omdat de militairen niet werden veroordeeld wegens marteling, maar wegens het niet uitvoeren van orders. Op de video was te zien hoe de militairen de genitaliën van een boer uit West-Papoea, die verdacht wordt van separatistische activiteiten, met een smeulende stok bewerkten. Bij een ander werd een mes op de keel gezet. Indonesië probeert al decennia een afscheidingsbeweging in Papoea met geweld te onderdrukken. De uitgelekte video bracht de Indonesische regering, die zichzelf presenteert als modern en democratisch, in verlegenheid. (AP, BBC)