Kort nieuws Wetenschap

Wie het warm heeft gelooft sterker in opwarming aarde

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 25 jan. Naarmate mensen het zelf warmer hebben (op een warme dag of in een warme kamer), geloven ze sterker dat de aarde opwarmt door klimaatverandering. En naarmate mensen zelf dorstiger zijn, geloven ze sterker dat verwoestijning en droogte de beschikbaarheid van drinkwater bedreigen. Dat komt, schrijven Amerikaanse psychologen binnenkort in het tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology, doordat ze zich een situatie die overeenkomt met hun eigen lichamelijke gewaarwordingen beter kunnen voorstellen. Daardoor is zo’n situatie voor hen waarschijnlijker. Priming met woordpuzzeltjes met woorden als ‘hitte’ of ‘drinken’ had geen effect; cruciaal was de lichamelijke ervaring. Het effect daarvan was even groot als dat van politieke voorkeur – Amerikaanse Democraten geloven over het algemeen sterker in global warming dan Republikeinen.

Pterosauriërfossiel met ei gevonden

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 25 jan. Voor het eerst is er een fossiel gevonden van een pterosauriër samen met haar ei. Pterosauriërs waren vliegende reptielen die 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Chinese en Engelse paleontologen maakten de ontdekking van het pterosauriërfossiel Darwinopterus vorige week vrijdag bekend in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De vleugel van het (vrouwelijke) reptiel was gebroken, wat het dier waarschijnlijk uiteindelijk het leven heeft gekost. Tijdens de ontbinding werd het ei uit haar lichaam gedreven. Het fossiele ei is daarbij niet gebarsten. De onderzoekers denken daarom dat de eierschaal leerachtig was, zoals bij eieren van slangen en krokodillen. De eieren van pterosauriërs waren daardoor te zacht om uit te broeden. Ze werden waarschijnlijk in het zand begraven. Binnen een paar dagen nadat ze uit het ei waren gekropen, konden jonge pterosauriërs al vliegen – in tegenstelling tot vogelkuikens die een lange periode van broedzorg nodig hebben.

Baby’s houden van kinderlijke praters

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 25 jan. Baby’s van vijf maanden oud voelen zich sterker aangetrokken tot volwassenen die op een kinderlijke manier tegen hen praten dan tot volwassenen die op een normale manier tegen hen praten. Als een volwassen vrouw op een filmpje ‘kinderlijk’ praat – hogere tonen, meer variatie in toon, langzamer, meer pauzes – blijven baby’s naar haar kijken als ze uitgepraat is en richtten ze hun aandacht niet op een tweede (zwijgende) persoon. Na ‘volwassen’ praat verschuiven de baby’s hun aandacht wel naar de andere persoon in beeld. Een kinderlijke manier van tegen een baby praten wordt ook wel motherese genoemd, al doen niet alleen moeders het. Kennelijk helpt het kinderen niet alleen om taal en emoties te leren, maar is het voor baby’s ook een teken dat een volwassene geschikt is om mee om te gaan, concluderen psychologen in Developmental Psychology (januari).