Kort nieuws Media

Karskens weggestuurd bij hoorzitting

Den Haag, 25 jan. Journalist Arnold Karskens is gisteren tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over een nieuwe Nederlandse missie naar Afghanistan twee keer weggestuurd. De oorlogsverslaggever was uitgenodigd om als deskundige zijn visie te geven. Toen de oorlogsverslaggever van dagblad De Pers foto’s maakte, moest hij van een bode de zaal verlaten. Kamerlid Van Bommel (SP) zorgde dat Karskens weer werd toegelaten. De journalist liep vervolgens zelf weg. Hij mocht niet plaatsnemen aan een tafel, omdat hij zijn perskaart niet bij zich had. Commissievoorzitter Albayrak (PvdA) bood haar excuses aan. Karskens zei tijdens de hoorzitting dat Nederland geen politietrainers naar Afghanistan moet sturen. Donderdag zal de Kamer een definitief oordeel geven over het voorstel van het kabinet. (Novum)

Redacties Wegener schrijven brandbrief

Rotterdam, 25 jan. De redactieraden en -commissies van uitgeefconcern Wegener zijn verbijsterd over de afboeking van 62 miljoen euro, omdat de advertentieomzet tegenvalt bij het gratis dagblad De Pers. Dat schrijven zij volgens website Villamedia in een brief aan de Noorse topman Truls Velgaard. Wegener, uitgever van regionale kranten als het Brabants Dagblad en BN/De Stem, ging in 2009 een meerjarig samenwerkingsverband aan met De Pers voor advertentieverkoop, druk en distributie. „Door de verdamping van deze miljoenen zal er geen geld meer zijn voor investeringen die broodnodig zijn om onze dagbladen overeind te houden”, schrijven de vertegenwoordigers van de redacties in de brief. Zij hebben de centrale ondernemingsraad gevraagd om een intern onderzoek in te stellen. (NRC)

Carlo Boszhard is de beste imitator

Rotterdam, 25 jan. Carlo Boszhards imitatie van cabaretier Marc-Marie Huijbregts is door de VARA Gids uitgeroepen tot de beste van de eeuw. De prijs viel de presentator van RTL 4 ten deel na wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Spraaktechnoloog David van Leeuwen vergeleek met speciale audiosoftware 51 imitaties met de originele stemmen. Zijn onderzoek wees uit dat de stem van Boszhard het meest overeenkwam met die van Huijbregts. Boszhard werd ook tweede, met zijn imitatie van voetbalanalyticus René van der Gijp. DJ Edwin Evers werd derde met zijn imitatie van prins Bernhard. In het tv-programma De TV-Kantine zet Boszhard samen met Irene Moors typetjes neer. De show kreeg vorig jaar de publieksprijs Gouden Televizierring. (NRC)