Kort nieuws Buitenland

Verdachte aanslag Tucson: onschuldig

Phoenix, 25 jan. De verdachte van de aanslag op het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords in Tucson, Arizona, heeft gisteren voor de rechtbank verklaard onschuldig te zijn. Bij de aanslag op 8 januari jongstleden vielen zes doden en 13 gewonden. De 22-jarige verdachte Jared Loughner werd ter plekke door omstanders tegen de grond gewerkt. Loughner, die tijdens zijn voorgeleiding voortdurend glimlachte, vertoonde vreemd gedrag in aanloop naar de aanslag, volgens onderzoekers. De vraag of hij ontoerekeningsvatbaar was, moet tijdens het proces worden beantwoord. (AP)

Protest tegen executies in Iran

Parijs, 25 jan. De gewapende Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-Khalq heeft gisteren de „afschuwelijke executie” veroordeeld van twee van haar militanten in Iran, eerder op de dag. De twee waren gearresteerd tijdens de anti-regeringsbetogingen in Iran na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad. Ze waren ter dood veroordeeld wegens het verspreiden van propaganda voor hun organisatie tijdens die protesten „op aangeven van hun leider in Groot-Brittannië”. (AFP)

Z-Korea en Maleisië vervolgen piraten

Seoul/Kuala Lumpur, 25 jan. Zuid-Korea en Maleisië gaan bij elkaar twaalf Somaliërs vervolgen die vorige week werden opgepakt bij twee afzonderlijke anti-piraterijoperaties. Dat hebben de autoriteiten in beide landen vandaag bekendgemaakt. Zuid-Korea en Maleisië worden de eerste Oost-Aziatische landen die Somalische piraterijverdachten vervolgen. Zuid-Koreaanse commando’s en Maleisische militairen pakten vrijdag respectievelijk vijf en elf Somaliërs op bij de bevrijding van gekaapte schepen. (AP, AFP)

Australië: zaak om mensensmokkel

Perth, 25 jan. De Australische autoriteiten in de westelijke stad Perth hebben vandaag drie Indonesiërs in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van mensensmokkel. Ze werden aangehouden nadat een gammele boot met zo’n honderd mensen aan boord vorige maand te pletter was geslagen op rotsen voor de kust van Christmas Island. Daarbij verdronk naar wordt aangenomen bijna de helft van de opvarenden. Het Indonesische drietal voer zelf mee op de boot. (AP)