Kort nieuws Binnenland

Wachtlijst voor orgaan langer, bij nier iets korter

Leiden, 25 jan. Het aantal patiënten dat op een orgaan wacht, is gestegen van 1.288 begin vorig jaar naar 1.344 dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. De wachtlijst voor een niertransplantatie is volgens de stichting wel iets korter geworden. Op 1 januari vorig jaar wachtten nog negenhonderd mensen op een nier. Dit jaar zijn dat er 864. Het aantal transplantaties uit levende donoren is vorig jaar flink gestegen. In 2009 werden nog 417 niertransplantaties uitgevoerd. Vorig jaar waren dat er 471. Het aantal transplantaties uit overleden mensen bleef vrijwel gelijk. Vorig jaar stonden 216 mensen een of meerdere organen af, waarmee 639 mensen werden geholpen. Ook het jaar daarvoor was het aantal overleden donoren nagenoeg gelijk; met 215 overleden donoren werden 634 mensen geholpen. (Novum)

Cel en werkstraf na studentenrellen

Den Haag, 25 jan. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren een celstraf en twee werkstraffen opgelegd in vijf supersnelrechtzittingen. De verdachten stonden terecht voor openlijk geweld tegen de politie na afloop van de studentendemonstratie vrijdag in Den Haag. Een 26-jarige man uit Wassenaar kreeg acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij gooide stenen naar de ME. Hij kreeg celstraf omdat hij eerder is veroordeeld wegens openlijk geweld. Een 27-jarige Spaanse student werd vrijgesproken. Wel krijgt hij een boete van 500 euro omdat hij zich verzette tegen zijn aanhouding. Twee andere verdachten kregen werkstraffen van tachtig en veertig uur opgelegd. Een vijfde zaak is aangehouden tot vrijdag. De verdachte, een 22-jarige man uit Haarlem, ging niet akkoord met het supersnelrecht. (Novum)

Kameel dood na losbreken tijgers

Alphen a/d Rijn, 25 jan. Een kameel van circus Belly Wien is gisteren overleden aan de verwondingen die hij opliep tijdens paniek die ontstond door het ontsnappen van drie tijgers op het circusterrein in Alphen aan den Rijn. Dat maakte de politie bekend. De kameel verwondde zich dodelijk aan een grote stalen pen op het terrein. Drie andere kamelen en een paard raakten in het tumult gewond. De moedertijger en haar twee welpen wisten rond 9.00 uur te ontsnappen tijdens het afbreken van het circus. De politie sluit niet uit dat het verblijf van de tijgers met opzet is geopend. Na een half uur waren de dieren terug in hun hok. Er raakten geen mensen gewond. (Novum)

VVD Den Haag wil allochtonenstop

Den Haag, 25 jan. De gemeente Den Haag moet de komende jaren minder kansarmen toelaten als nieuwe inwoners. Dat bepleit de Haagse VVD in een vandaag verschenen nota over integratie. Aan nieuwe inwoners moet de gemeente eisen stellen. Zo moet er een minimuminkomen gaan gelden. Ook mogen mensen niet in de stad komen wonen als ze in aanraking zijn geweest met de politie wegens bijvoorbeeld drugscriminaliteit, geweldsdelicten of het veroorzaken van overlast. Volgens de VVD moeten eerst bestaande problemen rondom integratie worden opgelost voordat er weer ‘kansarme nieuwkomers’ kunnen worden toegelaten. Rotterdam weert kansarmen in een aantal achterstandswijken. Dat is mogelijk dankzij de in 2006 ingevoerde Rotterdamwet. (Novum)

Vastgelopen tanker vlot getrokken

Terneuzen, 25 jan. Een tanker die gisteravond vastliep voor de haven van Terneuzen is vlot getrokken. Dat lukte vandaag rond 06.00 uur, nadat een deel van de lading dieselolie was overgepompt naar een andere tanker, meldde de Veiligheidsregio Zeeland. De tanker was onderweg van Antwerpen naar Gent toen hij rond 19.00 uur vast kwam te zitten op een strekdam bij de Oostelijke Buitenhaven. Het lukte aanvankelijk niet het schip van honderdtien meter, met drieduizend ton dieselolie, los te trekken. Het schip heeft volgens de veiligheidsregio niet gelekt. (Novum)

MC in Amersfoort hele week dicht

Amersfoort, 25 jan. Locatie Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort blijft nog de hele week dicht. Dat meldde het ziekenhuis gisteren op zijn website. Het ziekenhuis draait op noodstroom nadat er vrijdag brand uitbrak in een transformatorhuis. Patiënten werden uiteindelijk uit voorzorg geëvacueerd, omdat het ziekenhuis niet alleen op noodstroom kan draaien. (Novum)