Kohl was kanselier, ook voor zoon

Hij had graag een normale vader gehad, maar dat was Walter Kohl niet gegund. Hij was altijd de zoon van de bondskanselier, die geen tijd voor hem had. Met wie hij nooit heeft kunnen opschieten en die op latere leeftijd en in een tweede huwelijk met hem brak.

Walter Kohl, geboren in 1963, is de zoon van Helmut Kohl (80), de langst dienende kanselier van de Bondsrepubliek en drijvende kracht achter de Duitse hereniging. Een politicus van historisch formaat – en volgens zijn zoon een slechte vader.

Walter Kohl, ondernemer, heeft zijn autobiografie geschreven (Leben oder gelebt werden, Integral Verlag München). Het Duitse blad Focus heeft er in zijn uitgave van deze week delen uit gepubliceerd. Het boek is een afrekening met de dominante vader, voor wie de politiek boven alles ging. Walter Kohl beschrijft de toenemende wederzijdse vervreemding.

„Een vader moet als vader worden beoordeeld”, schrijft Walter, „en niet als bondskanselier. Op die thematiek zijn al onze ruzies terug te voeren.” Graag had hij het anders gezien. „Iedere jongen wil een vader met wie hij de wereld kan verkennen, die met hem gaat kamperen of met hem voetbalt. Iedereen heeft graag een vader die er ook voor hem is. Ik heb het niet voor elkaar gekregen tot m’n vader door te dringen.”

Walter heeft na de zelfmoord van zijn moeder, Hannelore Kohl, die aan lichtallergie leed, serieus overwogen of hij een einde aan zijn leven zou maken. De zorg voor zijn eigen zoon heeft hem daarvan weerhouden. Met zijn vader is hij gebrouilleerd. Na hun zoveelste conflict antwoordde Helmut Kohl kortaf „ja” op de vraag van z’n zoon of hij het contact tussen hen wilde verbreken.