Kaakchirurg worden kost nu 32.000 euro

Voor specialisatie kaakchirurgie moet je twee mastertitels hebben. Dat levert sinds dit collegejaar een probleem op.

Een Groningse studente die kaakchirurg wil worden, heeft vrijdag te horen gekregen dat zij jaarlijks 32.000 euro collegegeld moet betalen om in Groningen de studie tandheelkunde te mogen volgen. Ieder jaar volgen in Nederland 16 mensen de specialisatie kaakchirurgie. Wie die specialisatie wil doen, moet een mastertitel in twee studies hebben behaald: geneeskunde en tandheelkunde.

In september is een wet in werking getreden waarin geregeld wordt dat studenten nog maar één studie kunnen volgen tegen het wettelijke collegegeld van 1.672 euro. Universiteiten ontvangen van de overheid enkel nog een vergoeding voor deze eerste studie. De instellingen mogen daarom een hoger bedrag berekenen aan studenten die ervoor kiezen een tweede studie te doen. De Groningse universiteit maakt nu van die bevoegdheid gebruik om een collegegeld van 32.000 euro te vragen.

Martine Luxwolda is boos dat zij het slachtoffer is van een slecht geschreven wet. „Ik ben het er mee eens dat de overheid niet hoeft te betalen voor mensen die voor hun plezier studies stapelen. Maar je kan geen kaakchirurg worden zonder twee studies te doen. Ronald Plasterk, de vorige Onderwijsminister, spreekt van een weeffout in de wet.”

De onafhankelijke geschillencommissie van de universiteit besliste in dit conflict in het voordeel van Luxwolda, en vond dat zij voor het reguliere collegegeld mocht studeren. Dat oordeel heeft het Groningse college van bestuur nu naast zich neergelegd. Als de kosten voor de opleiding niet door de student of overheid betaald worden, dan leidt de instelling verlies, luidde de redenering. Kamerlid Jadnanansing (PvdA) heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Zijlstra (VVD) over de problemen voor aspirant-kaakchirurgen. (NRC)