Jouwstraat.nl brengt buren bij elkaar

Groninger Martijn Huis verhuisde drie jaar geleden van de stad naar een dorp. Hij stelde zich op ouderwetse manier voor aan zijn buren. „Ik heb aangebeld en mensen bij mij thuis uitgenodigd. Andere nieuwkomers deden dat niet. Dat vond ik raar.”

Dat kan anders, dacht Huis, van beroep conceptontwikkelaar. Hij bedacht de website Jouwstraat.nl, een sociaal netwerk zoals Hyves en Facebook, maar dan louter voor buren. Het motto: een goede buur is beter dan een verre vriend. Ook al is het contact in eerste instantie slechts digitaal. Straatbewoners kunnen zich aanmelden op het netwerk en via buren die zij kennen in contact komen met anderen in hun straat. De site is twee weken in de lucht.

Nederlanders zijn zeer actief op sociale netwerken. Waarom zouden zij zich aanmelden op nog een site? „Hyves en Facebook zijn algemeen en vrijblijvend”, zegt Huis. „Je legt in de eerste plaats contact met de mensen die je al kent. Jouwstraat.nl is alleen gericht op buren, die je wellicht nog niet kent, maar die je wel zou willen kennen.”

Huis hoopt dat Jouwstraat.nl op termijn het leven in de straat zal vergemakkelijken. „Denk aan het lenen van spullen. Waarom zouden mijn buurman en ik allebei een boormachine kopen die je maar twee keer per jaar gebruikt? Die wil ik best uitlenen.”

De informatievoorziening van de gemeente moet ook een plek krijgen op de straatpagina’s. Advertenties van lokale bedrijven moeten de website winstgevend maken.