Hezbollah-blok vormt kabinet

Duizenden aanhangers van demissionair premier Saad Hariri zijn vandaag in verscheidene Libanese steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanwijzing van een kandidaat van Hezbollah om de volgende regering te vormen. Hariri’s zijde had vandaag uitgeroepen tot ‘dag van woede’ nadat het Hezbollah-blok gisteren voldoende steun in het parlement had weten te verzamelen voor zijn kandidaat. Het parlement stemde vanochtend formeel in met de benoeming van de sunnitische miljardair Najib Mikati – een premier in Libanon moet een sunniet zijn – als formateur van een nieuwe regering. Hariri kreeg 60 stemmen.

De machtige shi’itische organisatie Hezbollah bracht de regering van nationale eenheid van Saad Hariri 12 januari ten val door zijn eigen ministers en die van geallieerde shi’itische en christelijke partijen terug te trekken. Reden was de weigering van de premier om de officiële banden te verbreken met het Libanon Tribunaal in Leidschendam, dat de moord in 2005 op Hariri’s vader oud-premier Rafiq Hariri onderzoekt. Volgens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beschuldigt het Tribunaal op aangeven van Israël en de Verenigde Staten Hezbollah-leden van een rol bij de moord. De aanklager van het Tribunaal heeft een aanklacht naar de onderzoeksrechter doorgestuurd maar de inhoud nog geheim gehouden.

Door het overlopen van druzenleider Walid Jumblatt kreeg de door Syrië en Iran gesteunde zijde van Hezbollah genoeg stemmen in het parlement om Mikati als formateur erdoor te drukken. Hariri heeft al aangekondigd in geen geval met zijn door het Westen gesteunde sunnitisch-christelijke alliantie deel te nemen aan een regering onder een door Hezbollah aangewezen kandidaat.

Hariri’s blok beschuldigde Hezbollah er vorige week van Libanon te willen veranderen in een „Iraanse basis” en intimidatie daarbij niet uit de weg te gaan. Washington waarschuwde gisteren dat de Amerikaanse hulp aan Libanon „problematisch” zou kunnen worden als Hezbollah een dominante rol in de regering zou gaan spelen. Maar hij specificeerde dat dreigement niet. (Reuters, AP)