Gesprek Barroso-Karimov leidt tot kritiek

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft gisteren een omstreden ontmoeting gehad met de Oezbeekse leider Islam Karimov. Barroso en Karimov sloten in Brussel een principe-akkoord over intensievere samenwerking tussen de Europese Unie en Oezbekistan op het terrein van energie.

De autoritair regerende president Karimov leidt Oezbekistan sinds 1991. De betrekkingen tussen de EU en Oezbekistan raakten ernstig verstoord na het neerslaan van een demonstratie door het Oezbeekse leger in de stad Andizjon in 2005. Hierbij vielen circa 700 doden. Tot vorig jaar waren EU-sancties tegen Oezbekistan van kracht.

Mensenrechtenorganisaties reageerden zeer kritisch op de ontvangst van Karimov. Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, noemde Karimov „meedogenloos”. „Dat hij nu warm wordt ontvangen door Barroso duidt op de geleidelijke capitulatie tegenover Oezbekistan.”

Oezbekistan is een belangrijke producent en exporteur van gas. De EU streeft ernaar minder afhankelijk te worden van Rusland in haar energievoorziening. Gisteren kwamen Barroso en Karimov overeen dat de EU een vertegenwoordiging in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent zal vestigen.

Volgens Barroso bood de ontmoeting gisteren juist een gelegenheid om de mensenrechtensituatie in het land aan de orde te stellen. Barroso zei dat hij de „onmiddellijke vrijlating” van alle politieke gevangenen had geëist.

Karimov voerde in Brussel ook gesprekken met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. „Oezbekistan is een partner voor de NAVO”, verklaarde Rasmussen. Oezbekistan geldt als belangrijk doorvoerland voor troepen en materieel van NAVO-landen die actief zijn in Afghanistan. (AFP, Reuters)