Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gebied rond Moerdijk niet verontreinigd

Het gebied binnen tien kilometer van het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk is niet of nauwelijks verontreinigd door de brand. Dat schrijft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken en Landbouw dinsdag in een Kamerbrief. Hij komt tot die conclusie op basis van metingen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Voedsel en Waren Autoriteit in het gebied hebben gedaan.

De onderzoeken laten volgens Bleker zien dat het eten van groenten die uit het gebied afkomstig zijn niet risicovol is. Het overheidsadvies om deze groenten niet in de handel te brengen wordt dan ook ingetrokken.

Tweetal adviezen gehandhaafd
Wel handhaaft de overheid het advies om geen water uit bassins te gebruiken voor groenten onder glas. Of dit water verontreinigd is wordt namelijk nog onderzocht. Ook blijft het advies aan boeren om hun vee op stal te houden binnen de tienkilometerzone gehandhaafd. Het RIVM verwacht binnen een week te kunnen zeggen of er een te hoge concentratie metalen in het gras zit, schrijft Bleker.

Vorige week werd al bekend dat mensen die meer dan tien kilometer van het chemiebedrijf wonen weer groente van het land konden eten. Bij metingen zijn daar geen concentraties gevaarlijke stoffen gevonden die de maximaal toegestane waarden overschrijden.