Fokke & Sukke gaan dwarsliggen. Verzin zelf de tekst maar bij deze cartoon

Er moest een bijbeldrukker aan te pas komen om Fokke & Sukke dwars te laten liggen. Want sinds kort zijn Fokke & Sukke namelijk als ‘dwarsligger’ te koop. De dwarsligger is een boekje op dundrukpapier, van 12 bij 8 cm, dat je een kwartslag draaien moet om het te lezen. Je leest de tekst en bekijkt de tekeningen dus overdwars. De dwarsligger als boekje is een idee van Hugo van Woerden, van bijbeluitgeverij en -drukkerij Jongbloed in Heerenveen. Van Woerden had een paar jaar geleden, omdat hij veel reisde en in het vliegtuig zat, behoefte aan een handzamer boekje dan het gebruikelijke leesboek.

Ruimtewinst zit er in dat je niet meer een linker- en rechter- pagina openslaat in een boek, maar een boven- en onderpagina, die samen een bladspiegel vormen.

Die vondst, plus het kleine formaat in dundruk uitgevoerd, bespaart enorm veel boekvolume ten opzichte van de gewone boeken met twee pagina’s per bladspiegel: tot zeven keer, zegt de nieuw opgerichte ‘Uitgeverij dwarsligger’.

Vorige zomer presenteerden ze de eerste dwarsliggers (Dagboek van een geisha, en Wat te doen als iemand sterft van Nicci French). Sindsdien is de reeks snel uitgebreid, van literaire klassiekers, zoals Oorlog en vrede van Tolstoj tot nuttige boeken als Het SAS Survival Handboek. Fokke en Sukke voegen zich nu in deze rij, met een uitgebreide keuze uit de cartoons die de afgelopen tien jaar, van 2000 tot 2010, in deze krant stonden. De titel is Het afzien van de jaren nul. Om deze feestelijke gebeurtenis te markeren hebben de Reid, Geleijnse en Van Tol een Fokke & Sukke-cartoon gemaakt (rechts) zonder tekst/ dialoog of onderschrift. Die tekst mag de lezer van de Achterpagina verzinnen. Inzenders maken kans op de jaren nul-bundel; en de Achterpagina publiceert een paar inzendingen.

Verzin een tekst/dialoog bij de Fokke & Sukke cartoon rechts bij dit artikel.Stuur die voor dinsdag 8 februari naar achterpagina@nrc.n. Naam en postadres vermelden. Reid, Geleijnse en Van Tol kiezen de tien beste teksten bij hun cartoon. Die tien inzenders krijgen een exemplaar van Fokke & Sukke, Het afzien van de jaren nul toegezonden.

Fokke & Sukke, Het afzien van de jaren nul is te koop via de webwinkel van de krant www.nrclux.nl