Federer wacht 20ste duel met Djokovic

Roger Federer (links) en Novak Djokovic, vanmorgen in hun kwartfinaleduels op de Australian Open tegen respectievelijk Stanislas Wawrinka en Tomas Berdych. Foto's AP en Reuters Novak Djokovic of Serbia plays a shot to Tomas Berdych of the Czech Republic during the men's quarter-final match at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 25, 2011. REUTERS/Petar Kujundzic (AUSTRALIA - Tags: SPORT TENNIS)
Roger Federer (links) en Novak Djokovic, vanmorgen in hun kwartfinaleduels op de Australian Open tegen respectievelijk Stanislas Wawrinka en Tomas Berdych. Foto's AP en Reuters Novak Djokovic of Serbia plays a shot to Tomas Berdych of the Czech Republic during the men's quarter-final match at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 25, 2011. REUTERS/Petar Kujundzic (AUSTRALIA - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

De tennissers Roger Federer en Novak Djokovic hebben zich vandaag in Melbourne geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. Ze strijden donderdag tegen elkaar om een finaleplaats.

De Zwitser Federer, nummer twee van de plaatsingslijst, bereikte voor de achtste keer de halve finales in Melbourne. Hij versloeg in de Rod Laver Arena zijn als negentiende geplaatste landgenoot en dubbelpartner Stanislas Wawrinka in drie sets: 6-1, 6-3 en 6-3.

De nummer twee van Zwitserland had dit toernooi verrast met zeges op hoger geplaatsten: de Amerikaan Andy Roddick en de Fransman Gaël Monfils. Tegen trainingspartner Federer kwam het servicekanon er niet aan te pas. Wawrinka, die het hele toernooi geen set had verloren, leek op papier een pittige tegenstander voor Federer. In de praktijk was het krachtsverschil groot. Wawrinka creëerde slechts één breakkans, die hij niet benutte.

De Serviër Novak Djokovic was in de tweede mannenpartij veel te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych, vorig jaar verliezend finalist op Wimbledon. De setstanden waren 6-1, 7-6 en 6-1.

Djokovic, die het toernooi in Melbourne in 2008 op zijn naam schreef, heeft in de onderlinge ontmoetingen met Federer een achterstand van 13-6. De laatste memorabele partij tussen de twee topspelers was in september 2010. Toen won Djokovic in de halve finale van de US Open van Federer. Die liet in de zenuwslopende partij twee matchpoints onbenut.

In het vrouwentoernooi in Melbourne staan Caroline Wozniacki en Na Li donderdag tegenover elkaar. De Deense nummer één van de wereld Wozniacki won vandaag met 3-6, 6-3 en 6-3 van de Italiaanse Francesca Schiavone. De Chinese Li, als negende geplaatst, versloeg de Duitse Andrea Petkovic met 6-2 en 6-4.

Voor Li is het de tweede keer op rij dat ze in Melbourne doordringt tot de halve finales. Vorig jaar verloor ze van de latere winnares Serena Williams. In haar partij tegen Petkovic moest de Chinese vandaag in beide sets een break achterstand wegwerken. In de tiende game van de tweede set plaatste ze zelf de beslissende break.

Wozniacki moest tot het uiterste gaan om haar eerste finaleplaats op de Australian Open veilig te stellen. Tegen Schiavone stond ze een set en een break achter, maar ze knokte zich terug. Dat leverde haar na bijna tweeënhalf uur spelen de zege op.