Einde verjaring zware misdrijven

Zware misdrijven, zoals verkrachting, mensensmokkel en doodslag, kunnen niet meer verjaren. Datzelfde geldt voor zedenmisdrijven met kinderen. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vanochtend bekend heeft gemaakt. Opstelten wil de verjaringstermijn van misdrijven waar een gevangenisstraf van twaalf jaar of langer op staat afschaffen. Nu verjaren alleen de misdrijven waarop levenslang staat niet.

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het afschaffen van de verjaringstermijnen bij zware misdrijven, zo bleek eind november al tijdens de Justitiebegroting. De VVD-fractie wil het liefst de verjaringstermijn voor álle delicten afschaffen, maar dit krijgt onvoldoende steun. Wel verlengt Opstelten de verjaringstermijn voor misdrijven waar acht jaar of meer op staat. Zware mishandeling bijvoorbeeld, of diefstal met geweld, verjaart voortaan niet na twaalf maar na twintig jaar. Volgens de minister is zijn voorstel „gerechtvaardigd” omdat de maatschappelijke behoefte om daders te straffen ook na zeer lange tijd nog blijft bestaan, zeker bij slachtoffers en nabestaanden. Opstelten: „Genoegdoening van slachtoffers moet zwaarder wegen dan het argument dat er op enig moment definitief een streep onder de zaak wordt gezet.”