Drie doden bij protesten Egypte

Demonstranten kwamen vandaag in aanvaring met de oproerpolitie in Caïro. Foto Reuters.

Bij grootschalige demonstraties in Egypte zijn vandaag drie mensen om het leven gekomen. Het gaat volgens de Egyptische autoriteiten om een politieagent en twee betogers.

De agent zou bij een massabetoging op het Tahrir plein in Caïro (fotoserie) het leven hebben gelaten. Details over hoe hij is omgekomen zijn nog niet bekend.

Traangas eist slachtoffers
Een woordvoerder van een ziekenhuis in Suez meldde aan Reuters dat twee dode lichamen bij het hospitaal zijn gearriveerd. Eén van de betogers zou overleden zijn aan de gevolgen van het inademen van traangas. De andere betoger is volgens bronnen tijdens de protesten geraakt door een steen. Zestig anderen uit Suez zijn volgens het ziekenhuis gewond geraakt door het gebruikte traangas.

Naar schatting tienduizenden Egyptenaren gingen begin van de middag in Caïro en andere Egyptische steden de straat op om het aftreden van de regering-Mubarak te eisen. Het zijn de grootste protesten in jaren. Om tien uur vanavond waren er in Caïro nog altijd demonstranten op straat.

“Weg met Mubarak”
Betogers scandeerden tijdens de protesten leuzen als “Weg met Hosni Mubarak”, “Lang leve een vrij Tunesië” en “Revolutie tot aan de overwinning”. De organisatoren van de betoging in Caïro noemden de dag vol protesten “een dag van revolutie tegen marteling, armoede, corruptie en werkloosheid”.

Bekijk hier filmpjes van de betoging in Caïro:

Meer foto’s en video’s uit Egypte zijn hier verzameld. Op Twitter is Egypte vanavond één van de meest besproken onderwerpen ter wereld.

    • Pim van den Dool