Eerste slachtoffers aanslag Moskou bekend gemaakt

Police officers walk past flowers left on a floor in memory of those killed in Monday's blast at Moscow's Domodedovo airport January 25, 2011. A suspected suicide bomber has struck at Russia's busiest airport, killing at least 35 people and challenging Kremlin efforts to crush armed insurgency and tackle growing nationalist tensions in the country's heartland. REUTERS/Tatyana Makeyeva (RUSSIA - Tags: CRIME LAW TRANSPORT)
Police officers walk past flowers left on a floor in memory of those killed in Monday's blast at Moscow's Domodedovo airport January 25, 2011. A suspected suicide bomber has struck at Russia's busiest airport, killing at least 35 people and challenging Kremlin efforts to crush armed insurgency and tackle growing nationalist tensions in the country's heartland. REUTERS/Tatyana Makeyeva (RUSSIA - Tags: CRIME LAW TRANSPORT) Agenten passeren een bos bloemen in de vertrekhal van Domodedovo. Foto Reuters / Tatyana Makeyeva

De Europese Unie biedt Rusland alle mogelijke hulp bij het onderzoek naar de daders van de aanslag gistermiddag op de grootste luchthaven van Moskou. Dit meldt de NOS.

Bij de aanslag vielen 35 doden en raakten meer dan 170 mensen gewond. Op het moment zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Twee Britten kwamen om bij de explosie. De Slovaakse actrice Zuzana Fialova raakte gewond. Volgens Komsomolskaya Pravda zijn er ook mensen uit Italië, Frankrijk, Oekraïne, Duitsland, Turkije, Kirgizië en Tadjikistan onder de slachtoffers. Die krant publiceerde een lijst met de eerste 25 geïdentificeerde slachtoffers.

Luchthaven Domodedovo, gisteravond laat. Foto AP / Alexander ZemlianichenkoLuchthaven Domodedovo, gisteravond laat. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Aanslag veroordeeld, Medvedev hekelt veiligheidsmaatregelen
De aanslag is van over de hele wereld scherp veroordeeld. Voorzitter van de Europese Commissie Barroso noemde de aanslag ‘verschrikkelijk’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton veroordeelde de aanslag scherp. De Duitse bondskanselier Merkel sprak van een laffe aanslag.

De Russische president Medvedev hekelt de veiligheidsmaatregelen op vliegveld Domodedovo. Volgens hem hebben de luchthavenautoriteiten zich daar niet aan gehouden, waardoor de zelfmoordterroristen de luchthaven op konden komen. Volgens NRC-correspondent in Rusland, Michel Krielaars, is dat geen verrassing.

Bij de vier ingangen van de terminal staan zojuist met de taxi of de trein gearriveerde passagiers in de rij voor de metaaldetectoren, een zeldzame gebeurtenis. “Er zijn er namelijk altijd wel een paar die het niet doen en dan mag je toch gewoon doorlopen”, zegt de 43-jarige Anna, die maandelijks van Domodedovo vliegt. “Zo is het makkelijk om met explosieven binnen te komen. Typisch Rusland.”

Beelden van de explosie:

Volgens de Russische autoriteiten zou minstens een van de terroristen van Noord-Kaukasische afkomst zijn. Dat is geen ondenkbaar scenario, schrijft NRC correspondent Michel Krielaars vanmorgen in nrc.next:

“Want er gaat geen dag voorbij of er wordt op de straatarme noordelijke Kaukasus een aanslag gepleegd door islamitische opstandelingen. Hoewel hun gelederen de afgelopen jaren sterk zijn uitgedund, als gevolg van een hardhandige en genadeloze repressie door politie en leger waarbij ook talloze onschuldige mensen zijn omgekomen, blijven zij zich verzetten zich tegen het corrupte lokale bestuur dat al het overheidsgeld bestemd voor werkgelegenheid en de bouw van scholen en ziekenhuizen in eigen zak steekt. Zolang het president Medvedev niet lukt om in dat gebied het gezag van Moskou te herstellen, blijven die terreuraanslagen tot de dagelijkse werkelijkhied behoren.”

    • Peter van der Ploeg