Een elegant verhaal over drie verknoopte levens

Alphen a/d Rijn, 06-01-2011. Beeld uit de voorstelling "Lente" van Haye van der Heyden, regie Mette Bouhuijs. Met Anne-Wil Blankers, Oda Spelbos en Edwin de Vries. Foto Leo van Velzen.

Theater

Lente, door Stichting (Inter)nationale Producties. t/m 3/6. lentetoneel.nl****

Man en vrouw van middelbare leeftijd ontmoeten elkaar op een begraafplaats waar hun dierbaren liggen. Er bloeit iets op, maar de man blijkt ook nog een jongere maîtresse te hebben. En zij laat hem niet los. Zo verknoopt schrijver Haye van der Heyden in zijn nieuwe tragikomedie Lente drie levens. In korte, filmisch aaneengeregen scènetjes met dialogen waarin de weemoedige charme geen moment in onverteerbare zoetigheid ontaardt doordat ze ruimschoots zijn gepeperd met vinnige, wrange opmerkingen.

Lente is geschreven voor Anne-Wil Blankers die uit deze levende taal als geen ander een waarachtig personage kan maken: laconiek, doortastend, maar ook subtiel, met de suggestie van een stil verdriet. Naast haar maakt Edwin de Vries toegewijd werk van de aanvankelijk geërgerde, maar later vooral benarde man die af en toe met groot komediantentalent naar zijn mobieltje zoekt. Oda Spelbos is, als de derde in de driehoeksverhouding, een toonbeeld van ingehouden dramatiek. Maar er is ook nog een vierde: klarinettist Timo Tromp, die de handeling lardeert met herfstige themaatjes. Pas gaandeweg wordt duidelijk dat zijn aanwezigheid niet louter versiering is.

In de vindingrijke enscenering van regisseur Mette Bouhuijs is één toneelbeeld genoeg voor dit elegante, compact vertelde verhaal.

Henk van Gelder