Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duizenden Egyptenaren eisen vertrek Mubarak

Betogers keren zich tegen de oproerpolitie in Caïro. Foto AP.

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn vanmiddag op verschillende locaties duizenden mensen de straat opgegaan. Zij eisen dat er een einde komt aan het regime van president Mubarak. De demonstranten zongen het volkslied en riepen volgens internationale persbureaus slogans als ‘Lang leve een vrij Tunesië’ en ‘Weg met Hosni Mubarak’.

De omvang van het protest is volgens Carolien Roelants, Midden Oosten-redacteur van NRC Handelsblad, voor Egyptische begrippen “tamelijk groot”. Roelants denkt dat de gevoelens van de demonstranten “vrij breed” leven onder de Egyptische bevolking, maar wijst op de verschillen met de situatie in Tunesië:

“Hoewel in beide landen lange tijd een repressief bewind aan de macht is geweest en de werkloosheid vooral onder jongeren groot is, keerden de Tunesiërs zich ook sterk tegen de gigantische corruptie van de familie van president Ben Ali en zijn vrouw. In Egypte is er niet veel corruptie aan de top. Ook is het regime in Egypte meer dan in Tunesië voortgekomen uit het leger. Daardoor staat het regime van Mubarak sterker.”

De oproerpolitie heeft al verschillende malen ingegrepen bij het protest van vanmiddag, dat door de autoriteiten verboden was. Zo zette de politie traangas en een waterkanon in om de betogers uit elkaar te drijven. De betogers dwongen op hun beurt de chauffeur van het waterkanon uit zijn voertuig te stappen. De politie reageerde door verschillende demonstranten met de wapenstok te slaan.

“Dag van revolutie tegen armoede en corruptie”
Naast de aanval op het waterkanon gooiden betogers met stenen en klommen zij op het dak van een militair voertuig dat de demonstratie beveiligde.

Ook in Egypte’s tweede stad Alexandrië vonden vanmiddag anti-regeringsprotesten plaats. De organisatoren van de betoging in Caïro noemden de dag vol protesten “een dag van revolutie tegen marteling, armoede, corruptie en werkloosheid”.