Drie weken vast in twee meter ijs

Zee van Ochotsk. Een reddingswerker daalt uit een helikopter neer op de Russische ijsbreker Admiral Makarov. Het reddingsschip sleepte afgelopen weekend, samen met een andere ijsbreker, de in ijs gestrande Bereg Nadezhdy (links) naar open water. Het Russische vrachtschip strandde op 31 december tussen de ijsschotsen van de Zee van Ochotsk, ten westen van het Russische schiereiland Kamtsjatka. Meerdere schepen raakten rond de jaarwisseling vast in de twee meter dikke ijslaag, waaronder de Bereg Nadezhdy en de vissersboot Sodruzhestvo. De bemanningsleden van de twee schepen moesten drie weken op hun redding wachten, omdat eerdere hulpacties door slechte weersomstandigheden moesten worden gestaakt. De temperatuur in het gebied ligt rond de -20 graden en er hangt een dichte mist. In totaal raakten ruim 600 bemanningsleden vast op zee. Zij hadden voldoende voedingsmiddelen aan boord om te overleven. De twee Russische ijsbrekers zijn op dit moment onderweg naar de Sodruzhestvo om ook dit schip uit het ijs te bevrijden. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/ LYUBOV VOLOZHANTSEVA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout photo provided on January 24, 2011 by the Russian Emergencies Ministry's Far Eastern Center and taken from a helicopter on January 11 shows the Russian Admiral Makarov icebreaker (R) pulling the Bereg Nadezhdy refrigerator ship (L), stranded in ice in the Sea of Okhotsk while rescuers send a man from helicopter aboard the icebreaker (bottom C). The Admiral Krasin and Admiral Makarov icebreakers finally pulled the ship out of the ice where it had been trapped since New Year's eve, Russian media reported on January 24, 2011. AFP PHOTO / RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/ LYUBOV VOLOZHANTSEVA AFP

Een reddingswerker daalt uit een helikopter neer op de Russische ijsbreker Admiral Makarov. Het reddingsschip sleepte afgelopen weekend, samen met een andere ijsbreker, de in ijs gestrande Bereg Nadezhdy (links) naar open water. Het Russische vrachtschip strandde op 31 december tussen de ijsschotsen van de Zee van Ochotsk, ten westen van het Russische schiereiland Kamtsjatka. Meerdere schepen raakten rond de jaarwisseling vast in de twee meter dikke ijslaag, waaronder de Bereg Nadezhdy en de vissersboot Sodruzhestvo. De bemanningsleden van de twee schepen moesten drie weken op hun redding wachten, omdat eerdere hulpacties door slechte weersomstandigheden moesten worden gestaakt. De temperatuur in het gebied ligt rond de -20 graden en er hangt een dikke mist. In totaal raakten ruim 600 bemanningsleden vast op zee. Zij hadden voldoende voedingsmiddelen aan boord om te overleven. De twee Russische ijsbrekers zijn op dit moment onderweg naar de Sodruzhestvo om ook dit schip uit het ijs te bevrijden.