De Jager hervormt top DNB

De functie van president van De Nederlandsche Bank wordt gesplitst. De opvolger van Nout Wellink zal niet verantwoordelijk zijn voor het toezicht op financiële instellingen. Daar komt een nieuwe functie voor. De president blijft wel het gezicht van DNB voor monetair beleid. Dat blijkt uit voorstellen van minister van Financiën De Jager die binnenkort in de ministerraad besproken worden.

Wellink kreeg veel kritiek op het optreden van DNB bij de overname van ABN Amro, de ondergang van spaarbank Icesave en de DSB-affaire. In oktober presenteerde De Jager nieuwe bevoegdheden voor DNB om sneller te kunnen ingrijpen bij probleembanken. Het pakket bevoegdheden moet DNB beter in staat stellen haar rol als toezichthouder uit te voeren. In het voorstel van De Jager krijgt DNB naar verluidt een Toezichtsraad die banken, verzekeraars en pensioenfondsen controleert. De voorzitter van die raad wordt directeur Toezicht.

DNB weigert commentaar. Eerder was de bank het oneens met de kritiek. In december bestreed Wellink enkele conclusies over het optreden van DNB van de commissie-De Wit, de parlementaire commissie die de oorzaken van de kredietcrisis onderzocht.

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot vindt het goed dat DNB een directeur krijgt die naar de buitenwereld het gezicht is van DNB als toezichthouder. „DNB kan dan scherper optreden, maar de president raakt niet betrokken bij ieder akkefietje. Dat kan goed zijn voor zijn reputatie”, zegt Boot, die tevens lid is van de Bankraad, een adviesorgaan van de directie van DNB. Er moet volgens Boot wel een heldere rolverdeling worden uitgewerkt.