Bureau voor rijbewijzen is zo goed als failliet

Minister: „Ingrijpende maatregelen” zijn nodig om het CBR weer gezond te maken.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan binnen een jaar failliet gaan als niet snel iets wordt gedaan aan de dure pensioenregelingen. De financiële situatie is zeer zorgwekkend. Dat blijkt uit een rapport van Twynstra en Gudde dat gisteren door minister Schultz (Infrastructuur, VVD) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Als de situatie in juni niet is verbeterd, wil Schultz een alternatief voor het CBR. Ze doet daar nu onderzoek naar. Volgens haar blijft de situatie „kwetsbaar”. Onderhandelingen over de nieuwe cao zijn vorige maand vastgelopen.

De CBR-pensioenen liggen tussen 15 en 35 procent hoger dan bij vergelijkbare organisaties – zelfstandige bestuursorganen. Zo heeft het grootste deel van de bijna 1.200 CBR-medewerkers nog een eindloonregeling. Volgens de onderzoekers van Twynstra en Gudde zijn die regelingen „financieel onbeheersbaar en niet houdbaar”. De afgelopen jaren zijn de regelingen meerdere keren verbeterd op een manier die in de markt „hoogst ongebruikelijk” zijn.

De pensioenen zijn de afgelopen jaren volgens het rapport als wisselgeld gebruikt in de strijd met de ondernemingsraad en steeds luxer en duurder geworden. Ook constateert het rapport dat de administratieve verantwoording van de pensioenlasten „inconsistent” en op onderdelen „onnavolgbaar” is. Het eigen vermogen van het CBR is sinds 2007 snel gedaald. Van beschuldigingen dat pensioengeld zou zijn verdwenen, hebben de onderzoekers geen bewijs gevonden. Het CBR wordt al langer geplaagd door bestuurscrises en moeizame arbeidsverhoudingen. Er zijn veel klachten over de organisatie, onder meer over lange wachttijden voor examens. (NRC)