Britten ontwierpen plan om Hamas te schaden

Militanten van Hamas tijdens een persconferentie eind december in Gaza. Foto AP.

Britse inlichtingendiensten hebben in 2004 een plan ontworpen om de fundamentalistisch-islamitische beweging Hamas grote schade toe te brengen. Het plan is nu onderdeel van de veiligheidsstrategie die de door Hamas’ rivaal Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever hanteert. Dit blijkt uit de Palestine Papers, de gelekte documenten die in handen zijn van Al-Jazeera en The Guardian.

Britten adviseerden jacht op infrastructuur Hamas
Het plan van de Britse inlichtingendiensten bestond uit een aantal elementen, zoals het oppakken van leiders en activisten van groeperingen als Hamas en de Islamitische Jihad, het uit de lucht halen van aan Hamas gelieerde radiostations en het vervangen van met Hamas sympathiserende imams in Palestijnse moskeeën.

Uit de gelekte documenten blijkt ook dat de veiligheidsdiensten van Israël en de Palestijnse Autoriteit innig samenwerkten in hun strijd tegen Hamas. Palestijnse inlichtingenofficials zouden “directe lijnen” hebben met hun Israëlische collega’s.

Samenwerking Israël en Palestijnse Autoriteit
Een voorbeeld van de goede samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël is de liquidatie van Hassan al-Madhoun, een commandant van de terroristische Al-Aqsa Martelarenbrigade. Hoewel er geen bewijs is dat de Palestijnse Autoriteit een directe rol speelde in zijn dood, blijkt uit de gelekte documenten volgens The Guardian dat beide partijen veel inlichtingen over Al-Madhoun uitwisselden.

    • Pim van den Dool