Brinkman zorgt voor ophef over hoofddoekjes

PVV’er Hero Brinkman wil nadenken over een hoofddoekjesverbod in streekbussen en in het provinciehuis in Haarlem. Uitspraken daarover komen Brinkman, PVV-lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Noord-Holland, op zware kritiek van CDA en PvdA te staan.

Brinkman, die tevens Tweede Kamerlid is voor de PVV, zei gisteren in het Haarlems Dagblad dat er wat hem betreft „te praten valt” over een verbod op hoofddoekjes in streekbussen in zijn provincie. Zaterdag zei hij in Het Parool al dat moslima’s met een hoofddoek wat hem betreft niet meer welkom zijn in het provinciehuis. Hiermee ging Brinkman verder dan het landelijke verkiezingsprogramma, waarin de PVV zich uitspreekt tegen het dragen van hoofddoekjes voor ambtenaren en bestuurders.

„Het is kinderachtig, dat geef ik toe, maar symbolen zijn belangrijk. Voor ons is het hoofddoekje symbool voor de onderdrukking van de vrouw”, aldus Brinkman. Hij maakt geen uitzondering voor gasten met een hoofddoek, zei hij. Als hem wordt gevraagd of hij bijvoorbeeld de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, die een hoofddoek draagt, wil ontvangen, zegt hij: „Ik ga met iedereen praten, maar ze komt het provinciehuis niet in. We zullen ergens anders moeten afspreken.”

CDA-gedeputeerde en lijsttrekker Jaap Bond noemt Brinkmans uitspraken „kwalijk”. Hij zal de PVV niet uitsluiten als coalitiepartner, „maar als dít de inzet voor de verkiezingen wordt, maakt de heer Brinkman het ons niet makkelijk. Hij creëert een sfeer rond de campagne die ik niet wil.” Volgens Bond kwetst de PVV’er moslima’s. „Wil hij soms dat ze thuis achter de geraniums gaan zitten?”

PvdA-lijsttrekker Tjeerd Talsma typeert Brinkmans uitspraken als „onacceptabel, schandalig en onuitvoerbaar”. Volgens hem bepleit Brinkman een schending van de grondrechten. De PvdA in Noord-Holland weigert in een coalitie te stappen met de PVV. „Op deze manier kunnen we hem niet meer serieus nemen.”

De VVD doet Brinkmans oproep voor een hoofddoekjesverbod af als verkiezingsretoriek. Een breekpunt is het voor die partij niet.