Beursgang ABN Amro op zijn vroegst in 2014

De Staat wil de belangen in ABN Amro, ASR en ook ING in vijf jaar „substantieel” terugbrengen.

ABN Amro krijgt niet eerder dan in 2014 weer een beursnotering. Dat heeft minister De Jager (Financiën, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. ABN Amro kwam in oktober 2008 volledig in handen van de overheid als gevolg van de kredietcrisis. Ook met verzekeraar ASR, onderdeel van het met ABN Amro gefuseerde Fortis, streeft Financiën naar een beursgang, maar daarbij wordt geen datum genoemd. In oktober 2008 nam de overheid Fortis voor 16,8 miljard euro over. Twee maanden later trok de Staat nog eens 6,5 miljard uit voor de redding van ABN Amro.

Naast ABN Amro en ASR heeft de overheid ook geld gestoken in ING (10 miljard), Aegon (3 miljard) en SNS Reaal (750 miljoen). Inmiddels hebben ING en Aegon de helft van het kapitaal terugbetaald. SNS heeft voor 175 miljoen aan effecten van de overheid teruggenomen.

Wanneer de beursgang van ABN Amro daadwerkelijk in 2014 plaatsvindt, zal de Staat „nog geruime tijd” aandeelhouder blijven omdat de verkoop in verscheidene tranches zal worden gedaan, zo schrijft De Jager aan de Kamer. (NRC)