Bankkunst verhuist naar ziekenhuis

De meeste mensen vinden het gewoon handig, maar met internetbankieren fleur je ook ziekenhuizen op. ING verzamelt al jarenlang kunst voor haar kantoren. Maar door al dat internetbankieren zijn er steeds minder kantoren nodig. De bank komt muren te kort om alle 25.000 verzamelde kunstwerken aan op te hangen. Na enkele donaties aan onder meer het Drents Museum, schenkt de bank daarom een ‘kunstoverschot’ van 2.000 werken aan zorginstellingen.

Van sommige kunstenaars – ING koopt vooral figuratieve kunst – werden tientallen werken gekocht om voor uniforme inrichting van nieuw bankgebouwen te zorgen. Na overleg met de kunstenaars besliste ING dat zorginstellingen, waar een breed publiek de werken kan bezichtigen, een mooi alternatief vormen voor de eigen kantoren.

Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven ontving gisteren 40 werken en is daar „erg gelukkig” mee. Het kunstbeleid was in het ziekenhuis de laatste jaren een beetje in het slop geraakt. Nu er een grote renovatie op komst is, wil het ziekenhuis weer werk maken van het interieur en een meer huiselijke sfeer creëren. Het Catharina is recent ook gaan samenwerken met de Design Academy Eindhoven. Er komt bijvoorbeeld een onderzoek naar hoe je met kunst gesprekken op gang brengt in wachtruimtes.

Dat er nu voormalige kantoorkunst in het ziekenhuis komt te hangen, lijkt de patiënten niet te deren. De wachtenden bij het hartcentrum gisteren geloofden alvast niet in de ‘helende krachten’ van specifieke kunst. Maar ze vinden het aangenaam dat er iets hangt dat afleidt. „Wat fleurigheid kan nooit kwaad.”

Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders