Apple verkoopt de tienmiljardste app

Sinds de iPad en de iPhone 4 is het aantal app-downloads gestegen van drie naar tien miljard.

Met het binnenhalen van een papierenvliegtuigspelletje heeft Gail Davis uit het Britse Kent onlangs het totaal aan gedownloade apps op tien miljard gebracht. Fabrikant Apple beloonde haar met een cheque van 10.000 dollar.

Dat de tienmiljardste app een spel is, is niet verwonderlijk. Uit overzichten die in het kader van deze mijlpaal werden vrijgegeven, blijkt bijvoorbeeld dat de toptien van de Amerikaanse App Store voor een groot deel uit spellen bestaat. Populairst is ‘Doodle Jump’, een app van 0,79 eurocent.

De distributie van applicaties via de App Store begon in juli 2008 met de komst van de iPhone 3G. Na de introductie van tabletcomputer iPad en de iPhone 4 schoot het aantal app-downloads – waarvan sommigen gratis zijn – in het afgelopen jaar omhoog van drie naar tien miljard.

Apple noteerde het afgelopen kwartaal een recordwinst van 6 miljard dollar. De afgelopen drie maanden verkocht het bedrijf 16,2 miljoen iPhones, 7,3 miljoen iPads en 19,5 miljoen iPods. Daarmee komt het totaal aantal gebruikers van een iPhone, iPod touch of iPad wereldwijd op meer dan 160 miljoen.

Elke app moet door een strenge keuring. Zo ziet het bedrijf er bijvoorbeeld op toe dat porno zich geen weg weet te vinden naar de klant.

Concurrenten van Apple, zoals Motorola, proberen intussen marktaandeel te winnen door hun eigen dragers te lanceren, of hebben dat al gedaan, zoals Google met de Android. (NRC)