Adviseur Obama stapt op

De belangrijkste adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama inzake klimaatverandering, Carol Browner, stapt op. Dat hebben verschillende bronnen bij het Witte Huis gisteren gezegd. Haar vertrek is een signaal dat Obama na de nederlaag van de Democraten bij de Congresverkiezingen in november niet van plan is opnieuw te proberen een klimaatwet door de Senaat te loodsen.

Eerder raakte Obama enkele invloedrijke stafmedewerkers kwijt, onder wie zijn stafchef Rahm Emanuel. Obama koos William Daley als opvolger. Hij is een man met goede contacten bij de Chamber of Commerce, een organisatie die zich fel verzet tegen het aan banden leggen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Amerikaanse milieuorganisaties is die keuze voor Browner de aanleiding geweest om te vertrekken.

Bij zijn aantreden in 2009 kondigde Obama een ambitieus klimaatbeleid aan. De benoeming van Carol Browner werd gezien als een teken dat Obama dat ook serieus meende. Browner had tijdens het presidentschap van Bill Clinton als hoofd het EPA, het invloedrijke Amerikaanse milieuagentschap, veel indruk gemaakt. Obama wilde ook dat de VS weer een leidende positie zouden krijgen in de onderhandelingen over een internationaal klimaatverdrag.

De Democraten loodsten na moeizame onderhandelingen met succes een wet door het Huis van Afgevaardigden, met maatregelen voor een verplichte reductie van broeikasgassen. Maar de wet strandde vorig najaar in de Senaat. Na de verkiezingen hebben de Republikeinen gezegd geen initiatieven voor een nieuwe klimaatwet te zullen accepteren. (Reuters, AP)