'ABN Amro niet voor 2014 naar de beurs'

ABN Amro krijgt niet eerder dan in 2014 weer een beursnotering. Dat heeft minister De Jager (Financiën, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De Staat wil de belangen in ABN Amro, ASR en ook ING in vijf jaar „substantieel” terugbrengen.

ABN Amro kwam in oktober 2008 in handen van de overheid als gevolg van de kredietcrisis. Ook met verzekeraar ASR, onderdeel van het met ABN Amro gefuseerde Fortis, streeft Financiën naar een beursgang, maar daarbij wordt geen datum genoemd. In fasen werd in 2008 en 2009 in totaal 29,4 miljard euro uitgetrokken voor de overname en het stabiliseren van Fortis en ABN Amro.

Volgens De Jager verwacht ABN dat de integratie met Fortis volgend jaar voltooid zal zijn. De jaarrekeningen over 2012 en 2013 zullen de potentiële belegger „een goed beeld” moeten geven van de situatie dan. Aan de andere kant ziet De Jager de noodzaak haast te maken, want de bank is het meest gebaat „bij een ruime kring van private financiers”. Dat moet echter niet leiden tot het „overhaast” afstoten van belangen.

Direct na de redding werd door bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro gesteld dat een privatisering „niet voor 2011” zou gebeuren. Over de eerste zes maanden van 2010 boekte de bank een nettoverlies van 968 miljoen euro. Dat verlies was het gevolg van herstructurerings- en integratiekosten. Zonder die extra kosten bedroeg de winst 325 miljoen.

De overheid stak ook geld in ING (10 miljard), Aegon (3 miljard) en SNS Reaal (750 miljoen). ING en Aegon hebben elk de helft van hun kapitaalinjectie al terugbetaald, SNS 175 miljoen.

Als de beursgang van ABN Amro daadwerkelijk in 2014 plaatsvindt, zal de Staat „nog geruime tijd” aandeelhouder blijven.