Aanslag op vliegveld Moskou

Door een onzer redacteuren

Een bomaanslag op de internationale luchthaven Domodedovo, het drukste vliegveld van de Russische hoofdstad Moskou, heeft gistermiddag rond 15 uur aan zeker 35 mensen het leven gekost. Onder de doden zijn twee Britten. Dat zei een woordvoerder van de luchthaven gisteren. Eerder sprak het ministerie van Volksgezondheid van 31 doden. Over de overige nationaliteiten van de doden is nog niets bekend. Minstens 130 mensen zijn gewond geraakt.

Het Russische persbureau RIA Novosti meldde dat een krachtige bom was geëxplodeerd in de aankomsthal. Het heeft er alle schijn van dat het om een terreuraanslag ging, waarschijnlijk uitgevoerd door een zelfmoordterrorist, zei president Dmitri Medvedev. Op het moment van de aanslag bevonden zich duizenden mensen in de aankomsthal, die zich snel met rook vulde.

Een passagier van British Airways, Mark Green, zei tegen de BBC dat hij een luide explosie hoorde toen hij de luchthaven verliet. „Toen we onze tassen in de auto stopten, ging er een alarm af en mensen stroomden uit de terminal, van wie sommigen onder het bloed zaten.”

President Medvedev verklaarde gistermiddag dat de politie op zoek is naar drie mannen die bij de aanslag betrokken zouden zijn.

Kort voor de aanslag zijn op het vliegveld vluchten geland uit Düsseldorf, Londen en Odessa. Dat meldde het Russische persbureau Interfax. Volgens hen zou minstens een van de terroristen van Noord-Kaukasische afkomst zijn.

De Russische autoriteiten hebben de beveiliging op de andere vliegvelden in Moskou opgeschroefd. Alle vluchten naar Domodedovo worden omgeleid. De politie in Moskou voert controles uit in de metro en andere plaatsen waar veel mensen zijn. Wereldleiders hebben de aanslag scherp veroordeeld. President Obama en bondskanselier Merkel spraken van een schandelijke aanslag.

Er werd al langer getwijfeld aan de veiligheidsmaatregelen van het moderne vliegveld Domodedovo.

Lees meer op pagina 6 en 7