Aanrollende vergezichten

cd klassiek

Erkki-Sven Tüür, Strata****

De Zesde symfonie (2007) van de Estse componist Erkki-Sven Tüür laat zich beluisteren als een overweldigende natuurschildering. Muzikale objecten komen aanrollen als in een weids vergezicht: eerst als klein patroontje in de verte, dan uitdijend en aanzwellend tot dramatische, soms grimmige proporties. De muziek evolueert meestal geleidelijk, maar ook wel abrupt, net als in de natuur een aangekondigde storm toch plotseling kan opsteken. Bij het Nordic Symphony Orchestra is deze muziek in goede handen.

Ook in Noësis (2005), een concert voor klarinet, viool en orkest, is de basis een continu in elkaar overvloeien en evolueren van muzikale gegevens. De solisten introduceren daarbij vaak een idee dat zich in het orkest uitbreidt, en dat idee mag – zo blijkt aan het slot – ook best swingen.

Jochem Valkenburg

    • Jochem Valkenburg