Ze is zelf het hele orkest

Cover van de CD Anna Calvi van Anna Calvi.
Cover van de CD Anna Calvi van Anna Calvi.

cd pop

Anna Calvi, Anna Calvi ****

Een popplaat opnemen met orkest is één ding. Dat orkest helemaal zelf inspelen, is een sprong verder. De Britse zangeres Anna Calvi speelde de 32 violen, celli en andere partijen allemaal zelf, door eindeloos overdubben. Ze is niet bang voor een beetje drama, zo blijkt uit de breed uitwaaierende, gotische klank van haar debuutalbum, dat ze maakte met producer Rob Ellis. Haar galmende zangstijl is te vergelijken met PJ Harvey en Siouxsie, maar zelf houdt Calvi het liever op de invloed van Edith Piaf en Maria Cal-las. Voeg daarbij haar voorliefde voor Ravel en Debussy en haar virtuoze flamencogitaarspel en een bijzonder poptalent dient zich aan. Van het Twin Peaks-achtige ‘Rider To The Sea’ tot de vocale tour de force ‘Love Won’t Be Leaving’ doorkruist Calvi een veelzijdig muziekspectrum, met verleidelijke fluisterzang en beklemmende vochtige-keldermuziek. Als Calvi in het bombastische ‘Desire’ en het spannend opgebouwde ‘Suzanne & I’ haar indrukwekkendste galm uit de kast trekt, zingt ze elke andere popzangeres onder de tafel.

JAN VOLLAARD