Whodunit: de buurman of de huisbaas?

Vandaag wordt Vincent T. voorgeleid als verdachte van de moord op Joanna Yeates.

De zaak heeft alles weg van een misdaadroman en houdt de Britse pers al weken bezig.

Het is een intrigerende whodunit, die de Britten al weken bezighoudt. Wie heeft de jonge blonde Joanna Yeates nog gezien op de avond van haar verdwijning? Wie weet meer van haar dood?

Haar Nederlandse buurman, die al enkele jaren in Engeland woont, is dit weekeinde aangeklaagd voor haar moord. Maar daarmee is het mysterie nog niet ontrafeld.

De feiten: op vrijdagmiddag 17 december drinkt Joanna, een 25-jarige tuinarchitecte, na het werk met enkele collega’s een drankje in een pub in Bristol. Ze koopt een pizza bij Tesco’s en twee flesjes cider bij Bargain Booze, en loopt naar huis.

Maar als haar vriend Greg Reardon twee dagen later thuiskomt van een weekendje weg met vrienden, is het huis leeg. Joanna’s sleutels, een bonnetje van Tesco’s en haar mobiel liggen op tafel. Joanna zelf is spoorloos.

Pas op Kerstochtend wordt ze teruggevonden op een verlaten weg, even buiten Bristol, door twee wandelaars die in alle vroegte hun hond uitlaten. Joanna is gewurgd. Er zijn geen sporen van seksueel geweld of roof, en Joanna is aangekleed – op één sok na.

De vrolijke foto’s van Joanna die tot dat moment in de media waren verschenen – het meisje in haar afstudeertoga of met strooien hoed op het strand – maken plaats voor hartverscheurende beelden van haar ouders en broer, die bloemen leggen op de plek waar ze werd gevonden. Cameraploegen en misdaadverslaggevers bivakkeren op de stoep van haar huis in Bristol.

Eind december lijkt er een doorbraak te zijn. Joanna’s huisbaas, een excentrieke oud-leraar, wordt opgepakt. Hij zegt tegen verschillende media dat hij Joanna thuis had zien komen samen met twee of drie mensen. Dat is iets anders dan hij de politie vertelde. De media verklaren hem al schuldig. Maar de huisbaas wordt vrijgelaten en de zoektocht naar de dader gaat verder.

Joanna’s ouders en vriend doen er ondertussen alles aan om de zaak in het nieuws te houden. Ze geven verklaringen en doen een emotionele oproep aan de dader om zich aan te geven.

Een maand na Joanna’s verdwijning wordt op basis van korrelige bewakingsbeelden een reconstructie van haar laatste wandeling uitgezonden in het televisieprogramma Crimewatch, de Britse versie van Opsporing Verzocht. Het levert maar liefst driehonderd tips op – waaronder één die leidt naar een nieuwe verdachte, buurman Vincent T.