Weer doden bij aanslagen in Iraakse stad Kerbala

Residents wheel a stretcher carrying a wounded woman after a bomb attack targeted Shi'ite pilgrims commemorating the religious ceremony of Arbain, outside a hospital in Kerbala, 80 km (50 miles) southwest of Baghdad January 24, 2011. Ten people were killed in a second bomb blast targeting Shi'ite pilgrims in the Iraqi city of Kerbala on Monday, bringing the toll for the day to at least 14 as hundreds of thousands took part in a major religious rite, an official said. REUTERS/Mushtaq Muhammed (IRAQ - Tags: RELIGION CIVIL UNREST)
Residents wheel a stretcher carrying a wounded woman after a bomb attack targeted Shi'ite pilgrims commemorating the religious ceremony of Arbain, outside a hospital in Kerbala, 80 km (50 miles) southwest of Baghdad January 24, 2011. Ten people were killed in a second bomb blast targeting Shi'ite pilgrims in the Iraqi city of Kerbala on Monday, bringing the toll for the day to at least 14 as hundreds of thousands took part in a major religious rite, an official said. REUTERS/Mushtaq Muhammed (IRAQ - Tags: RELIGION CIVIL UNREST)

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse stad Kerbala zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Duizenden pelgrims kwamen er samen voor de viering van een Shi’itisch feest.

De eerste bom ontplofte in een auto op een parkeerplaats aan de rand van de voor Shi’iten heilige stad. Hierbij kwamen vier tot zes mensen om, zo bericht persbureau Reuters, dat zich baseert op een verklaring van de Iraakse staatssecretaris van Gezondheid. Enkele uren later ontplofte een tweede autobom net buiten Kerbala, waarbij nog eens acht tot tien mensen omkwamen.

De ontploffingen deden zich voor terwijl miljoenen pelgrims samen waren in de stad. Zo’n 120.000 soldaten en agenten moesten de menigte beschermen, nadat groeperingen als al-Qaeda eerder aanslagen uitvoerden tijdens Arbain in Karbala. Het ritueel duurt tot en met morgen.

Kerbala, gisteren. Foto AFP / Mohammed SawafKerbala, gisteren. Foto AFP / Mohammed Sawaf

In de afgelopen week kwamen al 45 mensen om bij aanslagen in de stad. Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants dat Shi’itische pelgrims vaker het doelwit zijn van aanslagen door sunnitische extremisten.

“De daling van geweldshandelingen die in 2008 en 2009 te zien was, is afgevlakt tot een niveau waarvan analisten zeggen: dit is het. Het lukt de autoriteiten niet om de sunnitische extremisten verder terug te dringen of in een eerder stadium op te pakken. Deze extremisten richten zich met name op de autoriteiten, politie dus, maar ook bijvoorbeeld op shi’itische pelgrims. Het motief is niet zozeer het afzetten tegen de bezetter, als wel het ontlokken van een burgeroorlog met shi’ieten.” – Carolien Roelants, NRC.