Wawrinka verslaat Roddick in Melbourne

De Zwitser Roger Federer bereikte voor de 27ste keer de kwartfinales van een grandslamtoernooi.

Andy Roddick is gisteren in de vierde ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Amerikaanse tennisser, die in de derde ronde had gewonnen van Robin Haase, verloor van de Zwitser Stanislas Wawrinka. Roddick was kansloos: 6-3, 6-4 en 6-4. Wawrinka speelde met overtuiging tegen Roddick. De Zwitser produceerde in de avondpartij op centercourt de ene winner na de ander. Roddick, als achtste geplaatst in Australië, had daar geen antwoord op. Ook qua service moest hij zijn meerdere erkennen in Wawrinka. De Zwitser sloeg in de eerste set liefst 24 aces, Roddick slechts negen.

Alleen in de derde set kwam Wawrinka even in de problemen. Bij een 3-2 achterstand kreeg Roddick twee breakpunten. Die verzilverde hij echter niet. Op 5-4 benutte Wawrinka zijn eerste matchpoint.

Wawrinka neemt het nu in de kwartfinales op tegen zijn landgenoot Roger Federer, die in vier sets won van de Spanjaard Tommy Robredo (6-3, 3-6, 6-3 en 6-2). Federer bereikte daarmee een nieuwe mijlpaal in zijn loopbaan. De Zwitser evenaarde het record van Jimmy Connors, die 27 keer de kwartfinales van een grandslamtoernooi behaalde. De laatste keer dat Federer niet de kwartfinales van een grand slam bereikte was op Roland Garros in 2004. De Braziliaan Gustavo Kuerten won toen van hem in de derde ronde.

Ook Novak Djokovic plaatste zich bij de laatste acht. De nummer drie van de plaatsingslijst won met gemak van Nicolas Almagro: 6-3, 6-4 en 6-0. Djokovic neemt het nu op tegen Tomas Berdych, die in drie sets won van Fernando Verdasco.

Bij de vrouwen plaatste Caroline Wozniacki zich voor de kwartfinales. De Deense nummer één van de wereld was te sterk voor Anastasia Sevastova uit Letland: 6-3 en 6-4. De volgende tegenstander van Wozniacki is Francesca Schiavone. De Italiaanse (zesde geplaatst) won in een marathonpartij van Svetlana Koeznetsova. De beslissende derde set eindigde na vier uur en 44 minuten in 16-14 voor Schiavone. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. Het is de langste wedstrijd ooit tussen vrouwen op een grandslamtoernooi.

De Duitse tennisster Andrea Petkovic was in de vierde ronde veel sterker dan de Russin Maria Sjarapova. Petkovic won afgetekend in twee sets van de voormalige nummer één van de wereld: 6-2 en 6-3.

Petkovic komt in de kwartfinales uit tegen de Chinese Li Na, die eerder Viktoria Azarenka uit Wit-Rusland uitschakelde. (NRC)