Verstoppertje spelen bij Feyenoord

Het geduld raakt op bij de trouwe aanhang van Feyenoord.

Na de nederlaag tegen De Graafschap (0-1) staat de club nu veertiende.

Feyenoordsupporters weten duivels goed in welke situatie hun club zich bevindt. De clubleiding stelt vertegenwoordigers van het Legioen regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen in de klim naar een gezonde financiële huishouding. Dat leidt tot meer acceptatie op de tribunes van de Kuip na tegenvallende uitslagen van de jonge en kwaliteitsarme ploeg van trainer Mario Been, die veertiende staat in de eredivisie.

De nederlaag van zaterdag op eigen veld tegen nummer twaalf De Graafschap (1-0) schoot de supporters echter in het verkeerde keelgat. Feyenoord was de hele wedstrijd sterker geweest, maar werd twee minuten voor tijd gevloerd door een rake kopbal van verdediger Leon Broekhof. Meteen na afloop klonk gescheld en gefluit door de Kuip. Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum toonden met hun tranen de druk die op de schouders van de jonge Feyenoorders ligt.

Been, in wie driekwart van de supporters in een poll van RTV Rijnmond het vertrouwen afgelopen week opzegde, was geschrokken van wat hij had gehoord. „Het ging door merg en been”, liet hij de verslaggevers weten. „Ik ben een echte Feyenoorder en begrijp wat de supporters voelen. Maar we moeten door met z’n allen. Alleen door keihard te knokken kunnen we hier uit komen.”

De trainer, die na de gezapige wedstrijd van zijn ploeg tegen Ajax aanvaller Luc Castaignos had geofferd voor Jhon van Beukering en André Bahia voor De Vrij, weigerde echter op te geven. „Ik blijf altijd positief, ben een knokker. Als iemand het beter kan met deze spelersgroep doe ik meteen een stap opzij. Zo lang dat niet het geval is wil ik door. Ik zal nooit uit mezelf stoppen.”

Ook algemeen directeur Eric Gudde, afgelopen week bekritiseerd door de vertrekkende technisch directeur Leo Beenhakker, wilde niets weten van een vertrek van Been. „We zoeken geen schuldigen. Met de vingers naar elkaar wijzen lost niets op.”

Gudde zei niet te hebben gesproken met clubicoon Willem van Hanegem en diens management over een terugkeer naar Feyenoord. Wel maakte hij de kanttekening geen weet te hebben van eventuele benadering van ‘De Kromme’ door de Vrienden van Feyenoord, de investeerders in de club. Gudde erkende dat er gesproken is met Martin van Geel, de technisch directeur van Roda JC, die Beenhakker zou moeten opvolgen. Hij is echter niet de enige kandidaat.

Been stelde in een reactie op de geruchten over Van Hanegem dat Feyenoord niemand zou benaderen zonder dat hij daar als trainer van op de hoogte is. Maar mogelijk is – na de supporters – ook het geduld van de clubleiding aan het opraken. Been werd in de zomer van 2009 nog in Rotterdam onthaald als de kroonprins wiens liefde voor de club oneindig is. Met Beenhakker als technisch directeur zou hij de gevallen topclub weer vlot trekken. Feyenoord is echter twee plekken van nacompetitievoetbal verwijderd en van vooruitgang in het spelniveau is geen sprake, ook niet na een volgens Been nuttig trainingskamp in Oman.

Het gevaar van elkaar opeenvolgende dieptepunten is dat Feyenoord zijn zo geprezen talenten opblaast. Zo stelde De Vrij na afloop dat hij had geprobeerd met vertrouwen te spelen tegen De Graafschap, maar dat hij de bal vaak niet kon afspelen omdat medespelers niet vrijliepen. Zeker in een gevulde Kuip lijken de veelgeprezen talenten zich te verstoppen vanuit een angst om fouten te maken. Anderen, zoals de gepasseerde Castaignos, lijken ondanks hun talent simpelweg nog niet klaar voor de eredivisie.

Het is de vraag hoeveel tijd Been nog krijgt voor zijn missie Feyenoord terug te brengen naar het linkerrijtje van de eredivisie. Pim Blokland, de belangrijkste investeerder van de club, kondigde al aan de onvrede van de supporters deze week over te brengen aan de Vrienden van Feyenoord, raad van commissarissen en directie. Been wacht zondag een nieuwe test, tegen landskampioen FC Twente.