Uniek plan enquête Eerste Kamer

De Eerste Kamerfracties van PvdA, SP en de ChristenUnie willen een parlementaire enquête naar de privatiseringen van de afgelopen twintig jaar. Initiatiefnemer Egbert Schuurman (ChristenUnie) licht zijn plan morgen toe aan de overige negen fractievoorzitters in de Eerste Kamer.

Als een meerderheid het voorstel steunt zou het voor het eerst zijn dat de Eerste Kamer gebruikmaakt van het recht een parlementaire enquête te houden.

Schuurman zal het in dat geval zelf niet meer meemaken: na 27 jaar Eerste Kamerlidmaatschap vertrekt de 73-jarige in mei. Al eerder had hij een enquête willen houden naar de bestrijding van de varkenspest. Schuurman: „Maar destijds liep ik tegen praktische bezwaren op.”

Schuurman speelde met de gedachte om al tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in december met het plan voor een enquête te komen. Maar toen vond hij dat „verkeerd”, omdat de enquête niet tegen het huidige kabinet is gericht. Schuurman: „Die heeft zelfs niets met dit kabinet te maken. Het gaat om privatiseringen die al in de jaren tachtig zijn begonnen.” Niettemin is de enquête ook niet tijdloos. „We staan immers op de drempel van meer marktwerking in de zorg.”

Schuurman is niet per definitie tegen privatiseringen, zegt hij. Zo denkt hij dat het goed is dat mobiele telefonie in private handen is, net als een bedrijf als KLM. Het gaat hem erom dat de Eerste Kamer bij al die privatiseringen heeft gezegd: we houden het in de gaten. Schuurman: „Nu moet de senaat maar eens serieus handen en voeten geven aan dat voornemen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de postbestelling en het openbaar vervoer.”

Ook de SP-fractievoorzitter in de Eerste kamer, Tiny Kox, zei afgelopen zaterdag op een partijbijeenkomst over de enquête: „Het moet geen antiprivatiseringsverhaal worden. We willen kijken naar de effectiviteit van het proces en daar ook de tevredenheid van de bevolking bij betrekken.”

Kox steunt het initiatief, net als Han Noten, fractievoorzitter van de PvdA. Ook zijn collega van D66 Hans Engels ziet voordelen in een enquête. Toch wil hij eerst de toelichting van Schuurman horen.